Малайзийската компания "Карекс" (Karex) произвежда всеки пети презерватив в света. През последните 10 дни не е произвел нито един в трите си малайзийски завода, заради ограничителните мерки във връзка с коронавируса, наложени от правителството.

Това вече представлява недостиг на 100 милиона кондома, които по света се продават от марки като "Дюрекс" (Durex), доставят се на държавни здравни системи, като британската, или се разпределят от програми като Фонда на ООН за населението.

"Ще станем свидетели на световен недостиг на презервативи навсякъде, което ще бъде страшно", каза пред Ройтерс тази седмица главният изпълнителен директор на "Карекс" Го Миа Киат.

Притеснявам се, че за много хуманитарни програми в Африка недостигът няма да бъде само две седмици или месец. Можа да трае месеци, каза той.

В Малайзия заразените с коронавирус са 2161, а починалите са 26. Мерките за изолация ще бъдат в сила до 14 април.

Други страни големи производители са Китай, откъдето тръгна коронавирусът и доведе до масово затваряне на заводи, Индия и Тайланд, които едва сега отчитат повишаване на броя на заразените.

Производителите на други изключително важни изделия като медицински ръкавици също имат трудности в дейността си в Малайзия.

Го каза, че Карекс е подал молба до правителството да получи разрешение да работи при специални условия. Малайзия разрешава работата на други производители на стоки от първа необходимост с намалени на половина работници.

Хубавото е, че търсенето на презервативи все още е много голямо, защото без значение харесва ли ви или не, все още е нещо важно, с което хората трябва да разполагат, каза Го.

Вероятно при тази ситуация хората не планират деца. Сега не е моментът при толкова голяма несигурност, допълни той