Северна Македония стана днес 30-ата членка на НАТО, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Знамето на страната ще бъде издигнато в щаб квартирата на алианса в Брюксел на 30 март. Едновременно с това то ще бъде издигнато на още две места - в Съвместното командване по операциите на Монс, Белгия, и в Съюзното командване по трансформацията в Норфолк, САЩ.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на [Северноатлантическия] договор получиха документа за присъединяването на Република Северна към Североатлантическия договор, което прави Северна Македония 30-ата членка на алианса", се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео

Държавният секретар приветства присъединяването на Северна Македония и в "Туитър".

 

 

"Днес привестваме Северна Македония в Алианса НАТО като 30-ата членка и празнуваме нейното присъединяваме към Северноатлантическия алианс. Потвърждаваме отново своя ангажимент за колективна отбрана съгласно Член 5, крайъгълния камък на Трансатлантическия алианс", написа Помпео.

Генералният директор на НАТО също поздрави Скопие в социалната мрежа.

 

"Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това бе дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха. Процесът по формалното присъединяване приключи и ние сме доволни да приемем 30-ата членка на Алианса"

В "Туитър" коментар сподели и външния министър на Северна Македония - Никола Димитров.

 

 

"По много начини това е историческа седмица: днес Северна Македония официално получава напълно заслуженото си място в семейството на евроатлантическите нации. Пътешествие, което започна преди 27 години. От днес ние сме горди членове на НАТО, застанали рамо до рамо с нашите съюзници и приятели".