Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп се повиши на фона на кризата с коронавируса, въпреки че хората смятат, че не е действал достатъчно бързо при появата на епидемията, показват резултатите от проучване на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Одобрението за Тръмп достигна 48 на сто сред пълнолетните американци, а 46 на сто му дават негативни отзиви. Това е най-добрият му резултат в проучванията на общественото мнение от началото на президентския му мандат.

58 на сто от американците обаче заявяват, че той не е действал достатъчно бързо в началото на епидемията. 86 на сто от поддръжниците на Демократическата партия не одобряват първоначалните му действия, за разлика от 75% от поддръжниците на републиканците, които казват, че е действал правилно.

Обикновено гражданите на САЩ се сплотяват в подкрепа на лидера си по време на криза. Рейтингът на Тръмп обаче остава по-нисък от този на други съвременни президенти, управлявали по време, когато обществото изпитва сериозни притеснения, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Доверието в щатските и местни управници също остава далеч по-високо от доверието във федералното правителство. Около 8 от 10 респонденти са заявили, че вярват на местните лидери. Само две трети от запитаните са заявили, че федералното правителство ще се справи добре с кризата.

Около 70 на сто от гражданите на САЩ са много или донякъде притеснени, че те самите или техен близък може да се разболее от новия коронавирус. Притесненията са малко по-слаби сред поддръжниците на Републиканската партия.

Над 90% от американците са заявили, че си стоят вкъщи възможно най-много. Освен това 7 от всеки 10 съобщават, че са подложени на стрес, а над три четвърти заявяват, че през последните седмици животът им се е объркал донякъде.

Друго проучване, направено от "Морнинг консълт" показва, че 81 на сто от американците смятат, че хората трябва да продължат с мерките за социална дистанция, дори ако това нанесе щети на икономиката. Около 64 на сто от гласоподавателите са изразили повече притеснения от отражението на коронавируса върху общественото здраве, отколкото от ефекта му върху икономиката. 74 на сто смятат, че общественото здраве трябва да бъде приоритетно за правителството. Тези данни изглежда противоречат на стремежа на Тръмп да върне хората на работа от следващия месец, отбелязва ДПА.