Призив за разбиране от потребителите на туристически услуги да не искат обратно парите си за провалено пътуване, а да се възползват от 24-месечни ваучери, отправи министър Николина Ангелкова пред Нова тв. Причината - очакванията за липса на ликвидност и масови фалити на туроператорски фирми заради буквално спрения туризъм у нас и по света, предизвикани от пандемията от коронавирус. 

Така и така туристическите компании няма да успеят да върнат парите на всички потребители, ако си ги поискат, а ако обявят несъстоятелност - гражданите вече ще трябва да разчитат да си получат някога средствата пред съда, стана ясно от думите й:

 "Няма как всички страни да са удовлетворени на 100%, защото има огромна липса на ликвидност. Това, което възнамеряваме е, до 13 май - т.е. до един месец след изтичане на извънредното положение, туроператорите да не възстановяват сумите към потребителите, защото този срок от 14 дни (за връщане на пари при неизвършена услуга) спира да тече в рамките на извънредното положение. Препоръчваме най-горещо и разчитаме на разбирането на потребителите да приемат възможността за ваучер за срок от 24 месеца, така че, когато ситуацията премине, пътуването да бъде реализирано. В противен случай трябва всички туристически агенции да възстановят всички средства до 13 май. Те няма да имат ликвидност и ще изпаднат в положение на несъстоятелност. И тогава пак потребителите ще трябва да очакват възстановяване на своите претенции през съда. Така че преценката е много тежка в тази ситуация".

Прогнозата на Ангелкова е, че ако извънредното положение и ограниченията, спиращи туризма, продължат повече от 2-3 месеца, фалити ще са неизбежни. 

„В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Единствено в момента работят хотелите, но в много ограничен капацитет, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания“, каза още тя.

И добави, че за помощ на туроператорите в момента еврокомисията предлага "ваучери до 25 000 евро тип "грант", с което да подпомогнат малките и средни предприятия в сектора.

"Трябва да се уточнят и конкретните условия, защото ресурсът не е неограничен. Отделно за туристическия сектор важат и всички мерки, които бяха обявени от премиера и доразвити от вицепремиера Дончев и г-н Мавродиев, като шеф на българската банка за развитие - всички тези предприятия ще имат достъп през търговските банки до възможностите за кредитиране при облекчени условия", добави Ангелкова.

Въпросните мерки включват кандидатстване за кредити, гарантирани от държавната ББР, като вече бе предложено увеличение на капитала на банката със 700 млн. лв. 500 млн. от тях са предвидени за кредитиране на бизнеса, а останалите 200 млн. лв. - за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за граждани, които са останали без доход заради кризата, предизвикана от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус. 

Втората мярка - т.нар. схема 60/40 за помощ работодателите да плащат заплати, вместо да съкращават хора, която предстои да бъде приета, също ще важи за бранша.

Министър Ангелкова направи и предпазлива прогноза за "реалистично-оптимистичен сценарий" за летния сезон: 

"На практика 2020 г. се очертаваше да бъде една от най-добрите за българския туризъм, но, за съжаление, това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия. Това, което в момента предвиждаме по отношение на летния туристически сезон като един реалистично-оптимистичен сценарий - ако започнем юли-август, което ние в момента планираме на първо четене, бихме могли да имаме един късен летен сезон и разработваме кризисна рекламна стратегия, насочена основно към вътрешиния ни туризъм и към съседните пазари. Защото много зависи кога авиокомпаниите ще започнат да възстановяват своите полети, от кои дестинации ...".

Що се отнася до това дали при наличие на такъв късен летен сезон се предвижда да има облекчения за "вътрешните туристи", като безплатни чадъри, промоции или по-ниски цени, Ангелкова не се обвърза с директен отговор, а заяви, като уточни, че всичко зависи от това дали изобщо ще има летен туристически сезон:

"Това, което зависи от нас, разбира се обсъждаме непрекъснато всичко - на масата са всякакви възможности. На първо място обсъждаме възможността за туристически ваучери по отношение на българите, които искат да почиват по нашето Черноморие, включително и възможностите за безплатни чадъри и шезлонги. В момента, както се казва, правим сметката, за да видим как ще се отрази това на бюджета. Защото със сигурност това ще изисква определени отстъпки в една или друга посока, така че разработваме различни възможности, които да насочат интереса на българите към българското Черноморие и това да подпомогне донякъде да реализираме един късен летен сезон, ако изобщо го има, разбира се".