След двуседмична "карантина" и освобождаването на около 2000 служители, от утре военният завод "Арсенал" отново ще заработи. В оръжейното дружество сами се запасяват с лични предпазни средства - шият памучни маски, а в химическата лаборатория се произвеждат и дезинфектанти.

Това съобщава казанлъшкият сайт zakazanlak.bg, позовавайки се на съобщение от компанията. 

"Арсенал" спря работа в средата на месеца, а служителите бяха принудени да излязат в отпуск - платен или неплатен - в зависимост от личната "партида" на всеки. Последва обаче пращането на борсата на около 2000 работника - заради намалели поръчки.

Утре на служителите на оръжейното предприятие ще бъдат раздадени 9000 защитни памучни маски, както и индивидуални гелове за дезинфекция. Маските ще са задължителни за носене на територията на дружеството.

Не е ясно обаче с каква защита са те.

Вече втора седмица 13 шивачки от арсеналската шивалня шият памучните маски. През новата седмица трябва да се изработят още 10 000.

Геловете, 10 000 броя - са произведени по технология и рецепта на завода.

Три термовизионни камери на порталите в Казанлък и една на портала в завода в Мъглиж ще измерват при влизане в дружеството температурата на всички работещи. При наличие на по-висока от нормалната температута, работникът няма да се допуска на територията на завода, а ще изчака консултация и свързване с личен лекар или друг консултиращ орган в специално изградени стаи изолатори.

За целта и в помощ на медицинските лица от Звеното за неотложна помощ в "Арсенал" от понеделник ще са и четири медицински сестри от щата на Община Казанлък.