Лидер на политическа партия е обвинен за това, че в тв предаване е направил изявления, "...будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение".

Става въпрос за К. К., съобщават от прокуратурата, като явно иде реч за Костадин Костадинов - лидер на варненската партия "Възраждане". Той е чест гост в тв "Евроком".

"В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, поясняват от обвинението.

Членът, по който е подведен, не се посочва, но най-вероятно е по реформирания преди дни чл. 326 от НК - той предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Костадинов е на свобода под гаранция от 20 000 лв.

Ето и съобщението на прокуратурата

"Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на К. К., лидер на политическа партия, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение във връзка с пандемията от коронавирус COVID-19.

В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено.“

В тази връзка К. К. е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева.

Разследването по случая продължава.