Русия на президента Владимир Путин е сред първопроходците на авторитарната технология в света: Миналата година лидерът на Кремъл одобри мерки, които биха позволили създаването на "суверенен" руски интернет, който да бъде защитен от останалия свят, предава CNN.

Пандемията COVID-19 сега дава възможност на руските власти да тестват нови правомощия и технологии, а защитниците на личния живот и свободата на словото се тревожат, че правителството изгражда нови способности за наблюдение.

Може би най-широко рекламираният технологичен инструмент в арсенала на Русия за борба с коронавируса е масивната система за разпознаване на лица в Москва. Създадена по-рано тази година, системата за наблюдение първоначално предизвика необичайна обществена реакция - защитниците на личния живот завеждат дела за неправомерно наблюдение.

Коронавирусът обаче даде неочаквано рамо на пиара на на системата за лицево разпознаване.

Московската полиция твърди, че с нея миналата седмица е хванала и глобила 200 души, които са нарушили карантината и самоизолацията. Били са използвани 170 000 камери. Според съобщение на руски медии, някои от  нарушители, които са били глобени, са били навън за по-малко от половин минута, преди да бъдат засечени от камера.

"Искаме да има още повече камери, така че да не остане тъмен ъгъл или странична уличка", каза на неотдавнашен брифинг Олег Баранов, шеф на полицията в Москва. Той добави, че в момента службата му работи за поставянето на допълнителни 9 000 камери.

Системата се използва и за анализ на профилите в социалните мрежи на тези, които имат или са заподозрени, че имат коронавирус. Кметът на Москва Сергей Собянин описа в официалния си блог как общинските власти са проследили китайка, която долетяла от Пекин още през февруари.

Тестът ѝ в крайна сметка бил отрицателен. Собянин обаче каза, че властите са открили таксиметровия шофьор, който я е откарал у дома от летището и приятел, с когото тя се е срещнала извън жилищния й блок в нарушение на карантината. Системата е събрала данни за всички 600 души, живеещи в нейната сграда.

Следва проследяване на коронавирусните носители посредством геолокация. Премиерът Михаил Мишустин по-рано тази седмица нареди на Министерството на съобщенията на Русия да внедри система за проследяване, основана на „данните за геолокация от мобилните доставчици за конкретно лице“ до края на тази седмица.

С други думи, данните, обединени от системата, няма да бъдат анонимни: Според описание в правителственото постановление, информацията, събрана по системата за проследяване, ще бъде използвана за изпращане на текстови съобщения до тези, които са влезли в контакт с носителя на вируса, и да уведомят регионалните власти, за да поставят те лицата под карантина.

Русия далеч не е единствената държава в света, която увеличи възможностите за наблюдение, за да ограничи разпространението на вируса.

В Израел службата за сигурност на “Шин Бет” пренастрои мощната си програма за наблюдение, за да проследява движенията на пациенти с коронавирус или на заподозрени носители. Механизмът е подобен на този, използван в Русия - данните за телефонните и кредитните карти се използват за картографиране, а здравните служители след това трябва да предупреждават и да карантинират хората, които са били в рамките на 2 метра, в продължение на 10 минути или повече от човек, заразен с вируса.

Израелското здравно министерство каза в комюнике, че информацията ще се използва само от неговите специалисти и ще бъде изтрита след 60 дни. Но правозащитните групи са внесли петиция срещу него във Върховния съд, който предупреди, че ще закрие програмата, ако не бъде наложен по-строг надзор над нея. В четвъртък Шин Бет заяви, че е помогнал на здравните власти да идентифицират и изолират повече от 500 жители, за които е установено, че носят коронавируса.

В Южна Корея правителството използва данни от транзакции с кредитни карти, геолокация по телефона и кадри за наблюдение, за да даде подробна информация за пациентите с коронавирус, без да ги идентифицира по име, според правителствения уебсайт. Резултатът беше карта, на която хората могат да видят дали са в непосредствена близост до коронавирусен носител. Подробните истории на наблюдаваните доведоха до това, че лични данни на някои пациенти са били публикуване без тяхно съгласие, което наложило да се съкрати споделянето им.

Мобилните оператори в Европейския съюз споделят данни със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да помогнат да се следи как хората спазват социалното дистанциране, предаде Reuters. Правителството на САЩ се стреми да използва анонимни данни, събрани от технологичните гиганти за подобни цели, според The ​​Washington Post. Но в Русия защитниците на личния живот се тревожат, че използването на разпознаване на лица в страната вече е станало законна сива зона; по-строги мерки на фона на коронавирус могат да позволят на държавата да упражнява още по-голям контрол върху своите граждани, след като епидемията приключи.

“Това е различно от страните, които имат по-висока култура на поверителност и значително ограничаване на достъпа и използването на тези данни“, заяви Саркис Дарбинян, адвокат от неправителствената организация “Роскомсвобода”, която защитава свободите в интернет  в Русия. "Най-страшното е, че епидемията ще приключи някой ден, но тези мерки съм сигурен, че ще останат".

Междувременно Русия планира да разшири съществуващите си системи, тъй като броят на случаите с коронавирус расте. Но системата за наблюдение на Москва далеч не е перфектна. Извън столицата на Русия разпознаването на лица обикновено е ограничено до летища и железопътни гари. Правителството казва, че се готви да използва други инструменти за наблюдение в  да попълни картата на вируса.