"Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва маската като още едно средство за предотвратяване на вируса, правителството я подкрепя.

Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие в нашето общество, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество."

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Вместо това държавата ще купи 1 млн. маски, които ще раздаде на социалнослаби. Ще се ползват данни на социалната агенция - кои са най-нуждаещите се.

Според министъра повече няма да има принуда, а новата заповед ще е препоръчителна (което не спря журналистите да продължат да питат няколко пъти колко ще е новата глоба за неспазването ѝ, б.р.).

Ананиев пак каза, че до вчерашната заповед се е стигнало, защото "правителството винаги превантивно взема мерки" и за да не се стигне до краен резултат, се е решило превантивно да се приложи и тази мярка.

Нова заповед изобщо няма да има, ще има препоръка да се ползват маски от хората веднага след като напуснат своя дом.

С думите "Аз предложих тази мярка." началникът на Нацаионалния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че идеята за въвеждането на задължително носене на маски навън е негова. Попитан дали носенето на маски не противоречиви на действащи законови разпоредби, той отговори:

"И короновирусът противоречи на всичките ми усещания."

На извънредния брифинг министър Ананиев съобщи още, че се обмисля и намаляване на глобата от 5000 лв., като явно имаше предвид други нарушения, а не неносенето на маска.

Вътрешният министър Младен Маринов пък призна с половин уста, че обявените мерки срещу спекулата не се влияят от пазарната икономика, че самите китайци са повишили цената и че няма как той или икономическият министър да определя цената на една стока.

От вчера - от излизането на отменената днес заповед, няма нито един глобен за липсваща маска. Има 402 случая на актове за разходки в паркове, горе-долу толкова са и нарушителите на карантината, каза министър Маринов.

За нарушение на карантината обаче министърът е на мнение, че наказанието 5000 лв. трябва да остане такова.

Младен Маринов отговори на журналистически въпрос за „извънредния закон“, който позволи на МВР да следи трафични данни – той обяви, че иде реч само за „установяване на клетка, на която се е „закачил“ телефонът“. Министърът изрично каза, че това не е следене или подслушване и допълни още нещо:

"В 24-часов срок се уведомява компетентият съд и ако той не разреши, информацията, която е придобита, се унищожава."

Маринов даде гаранция още, че ограничен кръг от структури ще прилагат това следене - ГД "Национална полиция", СДВР и областните дирекции, и то в случаите, когато има отказ от прилагането на карантина.

"Става въпрос за локализация на мобилното устройство", поясни той, като отхвърли обвиненията в подслушване и следене.

МВР шефът отказа да даде информация спрямо колко души тази мярка вече се прилага.