"Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем“.

Такъв коментар направи президентът Румен Радев във вторник по отношение на необходимостта от актуализация на държавния бюджет заради кризата, причинена от пандемията от коронавируса.

Той призова за строг обществен контрол върху изразходването на средствата от заема, който кабинетът планира да вземе, за да не потънели парите, както при много случаи досега..

„10 години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. излишък без никакви правила. Кризата и актуализацията на бюджета показаха, че всъщност хазната е празна и трябва заем“, коментира още президентът.

"Излизането от тази криза изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси, подчерта държавният глава. „Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, но продължителното им запазване може да доведе до много по-големи пораженията от тези, породени от коронавируса, включително и до по-висока смъртност“, добави Радев.

Президентът участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград и се запозна на място с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се.