Коалицията във формат "ГЕРБ, Реформаторски Блок и Патриотичен форнт" изглежда все по-възможна.

Това стана ясно днес, след като прилючи вторият кръг от консултациите между ГЕРБ и АБВ. Партията на президента Георги Първанов бе сочена като възможен партньор, който би осигурил стабилно мниознство в парламента от над 130 депутати.

И днес обаче от АБВ затвърдиха позицията си от първия рунд на преговорите - че няма да участват в дясноцентристко правителство и биха подкрепили само кабинет, съставен от ГЕРБ и БСП.

 "В дясноцентристко правителство ние няма как да участваме, но това не означава, че няма да подкрепяме отделни политики", заяви след срещата Ивайло Калфин от АБВ.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ пък затвърди, че усилията на партията й са насочени именно към сформиране на дясноцентристко правителство. 

Двете страни отново посочиха и къде са основните различия помежду им: данъчната и социална системи и по-конкретно полският и прогресивен данък, коледните добавки и др. 

„Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават", коментира Румяна Бъчварова. И според нея обаче има възможност да се търсят общи решения по важни за държавата въпроси.

"Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите - едната е реформа в правосъдната система, а другата е реформа в сферата на сигурността", каза още Бъчварова.

„Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия", заяви от своя страна Ивайло Калфин от АБВ.

Според него само една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, нещо, което всички трябва да направят за стабилизиране на държавата. Той обясни, че от АБВ държат на това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите.

„По отношение на коалицията, по която от ГЕРБ имат отговорност и ще направят, разговорите продължават", каза още Калфин.

Сега политиците правели това, което не се случило в предизборната кампания - уточнявали политически позиции, прилики и разлики. „Това, което е изключително важно за нас, е, че има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения", посочи Ивайло Калфин.

От името на АБВ той призова всички политически сили в парламента да оставят за малко настрана партийните си програми и да потърсят това, което е важно за държавата поне до края на годината.

Междувременно от Блока съобщиха, че нямат нищо против коалиция с Патриотичния фронт. Представители на Фронта ще се срещнат с ГЕРБ  в 12 ч днес.

Стана ясно също така, че играта на котка и мишка между ГЕРБ и БСП продължава. След като от левицата отказаха да се явят в централата на герб, за да продължат преговорите и изпратиха писмо, с което настояват разговорите да се водят в сградата на НС днес Румяна Бъчварова коментира, че във въпросното писмо също нямало нито дата, нито час. В отговор говорителят на БСП Атанас Мерджанов обяви: "Ние чакаме място и час. Очевидно е, че не ни искат днес, не сме им приоритет. А, честно казано, и те на нас".