Влогърът и кинорежисьор Крис Захариев е един от петимата млади творци номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.

Eдинадесетата официална церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ и новата Награда за кино 355  бе отложена за 1 юни 2020 г. и ще се състои в зависимост от развитието на световната пандемия.  

Отличието, носещо името на култовия театрален режисьор, отдавна се  превърна в най-чаканата и престижна награда за млади творци в България. Уникалността й се състои в това, че петимата номинирани са от различни области на изкуството и всеки един от тях получава ценна подкрепа в осъществяването на конкретен свой проект, а носителят на Голямата награда ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

 Едва 21-годишен, Крис впечатлява с умението си да разказва с лекота и оригинален режисьорски подход различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си Крис достига до огромна аудитория по запомнящ се и интригуващ начин и е един от младите хора в България, които вдъхновяват и трупат нови последователи ежедневно.

 Ето какво споделя той за личната си мисия в изкуството:

 „Вярвам, че разказвачите на истории в какъвто и да е формат, са архитектите на нашата култура. Те оформят облика на всичко, което виждаме. Вярвам, че моята мисия като такъв архитект-разказвач-режисьор е да разказвам неразказаните истории. Истории, които сприятеляват, затоплят и събират хората. Истории, които ни напомнят, че надежда винаги има и колкото и да е мрачна нощта, на сутринта Слънцето винаги изгрява. Вярвам, че подобни истории, разказани на езика на младите, правят това, за което са създадени - променят.“

Крис Захариев е роден през 1998 г. в София. Мечтае да стане художник, но се влюбва в камерата, с която започва да експериментира и това предопределя бъдещето  му. От 5 години развива своя YouTube канал с повече от 80 000 абоната и над 6 милиона гледания, като се отличава с вдъхновяващите си послания

На 17 години създава платформата "The Up To Us Project“, а скоро след това и проекта "Да се изгубиш нарочно"- впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис, която се превърна в бестселър. През 2018 г. става лице на благотворителната кампания "С тениска на бала“.

През тази година ще се дипломира в НАТФИЗ със специалност "кинорежисура". Крис е автор на късометражните филми „Колелото“, „Див Чесън“, „За всяко сърце“ и е носител на наградите „Будител на Годината“ на БНР и БНТ, както и „Най-вдъхновяваща личност“ от TOYP Bulgaria. Основа и своя продуцентска компания, която е насочена към създаване и промотиране на социални проекти.

 

 

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова, виолончелистът Сион Найман, съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков и визуалният артист Мария Налбантова.

Фондация „Стоян Камбарев“ реши да превърне в традиция своето предизвикателство към всички млади кино режисьори и за втора поредна година ще връчи и Награда за кино 355. Международно жури вече селектира тримата финалисти- Ваня Бойчева, Евгения Танева и Петер Чивийски. Филмите им ще бъдат излъчени премиерно по време на Церемонията, а публиката ще избере победителя, който ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис и НДФ “13 века България”. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film компанията на Деси Тенекеджиева.

Вижте номинираните и промо за церемонията през 2020 в кратко видео: