Има депутат с положителна проба за коронавируса. Това е д-р Хасан Адемов от ДПС, председател и на социалната комисия на НС..

Това съобщи председателката на парламента Цвета Караянчева в 23, 30 часа във вторник вечер на извънреден брифинг.

Още утре всички депутати ще бъдат подложени на тест. След това ще бъдат тествани и служителите в администрацията.

Когато са ясни резултатите, ще се решава дали парламентът да излезе в карантина.

За сряда беше предвидено заседание на бюджетната комисия, което обаче няма да се състои. Комисията трябваше да гласува актуализацията на бюджета.

"Има направена организация. Информирала съм председателите на парламентарните групи. Утре в две болнични заведения от сутринта ще се правят тестове на народни представители, за да може да се установи какво е здравословното им състояние. На другия ден ще бъдат тестувани всички хора от администрацията на Народното събрание, които са били в контакт с д-р Адемов и тези, които са работили в залата: квестори, служители на събранието, шофьори, стенографи, хора, които са в непрекъснат контакт с нас народните представители", обясни Караянчева.

Според нея спирането на редовните заседания на парламента, което бе гласувано през миналата седмица по нейно предложение, е било оправдана мярка. Караянчева припомни, че е получила обвинения в установяване на диктатура.

За това дали парламентът да излезе в 14-дневна карантина ще се потърси и мнението на ген. Венцислав Мутафчийски, който е шеф на Националния оперативен щаб. Решението ще зависи и от резултатите от тестовете.

"Виждате, че можем много бързо да се организираме за заседание на парламента. Дай Боже, всички проби да са негативни. Утре ще решим кога да бъде следващата комисия, следващото заседание. Не ни пречи сутринта да се съберем в 8.30 ч., за да организираме нещата за прегледа и тестуването, а по-късно да се съберем и да видим каква ще е ситуацията със заседанието в пленарна зала и в комисиите", обясни още Караянчева.

Тя не отговори на въпрос колко депутати трябва да имат положителни проби, за да спре работата на парламента. Караянчева вече е разговаряла с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов.