Програмата за видеоконференции Zoom избухна в последните няколко седмици заради карантината по света. Сега обаче високопоставени лица разглеждат критично нивото на сигурност на приложението, разказва Би Би Си.

Правните органи на Ню Йорк писаха на компанията с въпрос дали са взели нови мерки за сигурност от гледна точка на нарастващата си популярност. Очаквано, от компанията са отговорили, че вземат много насериозно "личните данни, сигурността и доверието на клиентите ни".

Преди кризата обаче Zoom не беше с най-добрата защита. Имало е случаи, в които хакери са премахвали хора от конферентни срещи, манипулирали са съобщения и са пробивали споделени екрани. В друг случай потребители с Mac компютри са били неволно включвани в разговори.

В момента Zoom се ползва от болници, университети, бизнеси и т.н. за удоволствие и комуникация между изолираните над 1 млрд. души по света. Миналата седмица дори британският премиер Борис Джонсън показа в туитър как се водят срещи на кабинета именно през този софтуер.

Множество програми за споделена работа също станаха далеч по-популярни и съответно претоварени в последните седмици.