Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки, съобщава правителственият пресцентър. Това са т.нар. "зелени коридори", за които насоки издаде Европейската комисия на 16 март, като целта е да няма проблем с търговския трафик в Европа заради мерките срещу разпространението на коронавируса. 

На границата с Гърция за основни гранични пунктове са посочени „Кулата“ и „Капитан Петко войвода“, а като резервен - „Илинден“, става ясно от съобщението на правителството. С Румъния основните пунктове са при Видин и Русе, а резервните - при Оряхово и Силистра.

Между България и Сърбия за основен "зелен" коридор е определен ГКПП „Калотина“, към Турция - това е ГКПП „Капитан Андреево“, а към Северна Македония - ГКПП „Гюешево“.

Преминаването през тези гранични пунктове на "зелени коридори", включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници. Граничните преходи на "зелени коридори" трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.

До момента проблеми имаше на границата между България и Турция на ГКПП "Капитан Андреево". Премиерът Бойко Борисов ходи няколко пъти дотам. За да не се образуват километрични опашки на границата, на бившето летице край Узунджово бе отворен паркинг за чакащите камиони.