Мегасделка! Така може да се определи придобиването на българската технологична компания Telerik от американската Progress Software. Двете компании са сключили споразумение, с което базираната в Бедфорд фирма ще придобие българския разработчик на софтуер.

Сделката е на стойност 262,5 млн. долара. Досега никоя друга технологична компания у нас не се е продавала толкова скъпо. Telerik има приходи от над 60 млн. долара през последните 12 месеца. 

"Силата на Telerik е в това да помага на разработчиците да създават елегантен потребителски интерфейс за приложения в облака, както и за локални и за уеб приложения", коментира Фил Пийд, изпълнителен директор на Progress Software, в официално съобщение.

Двете компании ще обединят усилия в предлагането на решения и за разработка на персонализиран интерфейс, поддръжка на свързаност с множество източници на данни и др.

Разработките на Progress Software се използват от над 4 млн. потребители и 47 хил. компании в 175 държави по света. Технологиите на Telerik се използват от над 1.4 млн. разработчици и 450 от петстотинте компании във Fortune 500.

Очаква се придобиването да бъде финализирано в началото на декември т.г. Когато сделката приключи окончателно, основателите на Telerik и представители на управленския екип ще се присъединят към Progress Software.

"Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в "облака", и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на Telerik и Progress", коментира в официално съобщение Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на Telerik.

Компанията е създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. През 2002 г. те се оказват на кръстопът - да се развиват в аутсорсинг бизнеса, който е започнал да набира популярност или да създадат софтуерна компания. Времето ги притиска, тъй като по това времве четиримата приятели току-що са напуснали работните си места и спестяванията им са достатъчни за запазване на бизнеса само за няколко месеца. Решението за създаване на Telerik се оказва повече от успешно. Компанията се развива и в момента има над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. 

Българският екип на Telerik. Снимка telerik.com