"Над 200 бойци от иракските кюрди пресякоха през Турция и от снощи се бият в Кобане", заяви турският президент Реджеб Ердоган. Той говори на пресконференция в Рига, където е на официално посещение. Анкара разреши преди два дни през нейна територия да преминат кюрди от Ирак, за да се бият в помощ на своите братя, които защитават града от джихадистките нападения. Все още терористите от т.нар. Ислямска държава държат под контрол една трета от населеното място.

До края на деня се предполага, че общо около 1500 кюрдски бойци ще преминат през Турция и ще се влеят в опълченците на Кобане. Повечето от тях са от спецзвеното "Зеревани". Те са преминали курсове по антитерористични действия, извършване на покушения и взривяване на вражески обекти. Сред тях има снайперисти и сапьори и всички те могат свободно да боравят с тежко стрелково оръжие.

Преминаването на кюрдите от Сирия се извършва под зоркия поглед на турската армия. Същевременно Анкара осигурява и сигурността им докато влязат в Кобане. Разузнаването на Турция е поискало пълен списък на кюрдите, които ще преминават през нейна територия. Освен това по браздата със Сирия вече са разположени "гранични барети". Това специално подразделение от елитни бойци ще се включи в защитата на турската територия, ако нещата излязат извън контрол и джихадистите пресекат границата. Кобане е само на километър от Турция и срещу града вече над месец са подредени турски танкове в случай на ескалация на битката. Освен това бронираните машини могат да се включат в сухоземна операция срещу джихадистите, ако бъде взето решени от САЩ и коалицията за такава акция.

Все повече експерти считат, че само с удари от въздуха не могат да бъдат победени главорезите от халифата. Не е достатъчна и помощ - пак спускана от самолети. Оказа се, че една част от оръжията и мунициите за кюрдите в Кобане са попаднали в ръцете на ислямистите, а друга е била повредена при приземяването. Грешката беше призната и от Пентагона.

Бомбардировките обаче несъмнено носят успех. Бяха разрушени много позиции и щабове на джихадистите. И фактически бе спряна тяхната офанзива срещу Кобане. Според сирийска неправителствена организация, цитирана от Ройтерс, от началото на ракетните удари на коалицията през август т.г. досега са били убити 553 джихадисти. Огромната част от тях са от т.нар. Ислямска даржава. Но има ликвидирани терористи и от дъщерната на "Ал Кайда" терористична организация Нусра. За съжаление са загинали и 32-ма цивилни по време на бомбардировките. Сред тях са шест деца и пет жени.