Частният мораториум върху изплащането на банкови кредити в България ще се забави още няколко дни, но изглежда, че процесът е сигурен и необратим. Това стана ясно от съобщение на Българската народна банка до медиите. 

Новината: всички български банки ще трябва да участват в механизма, като БНБ ги задължава да въведат единни правила за мораториума. Това ще стане по указзание на Европейския банков орган (ЕБО) за "кредитна ваканция", което ще бъде готово до края на деня утре - 2 април. 

Напрактика мораториумът може да бъде въведен до няколко дни. Очакваше се това да стане днес, но очевидно разговорите в ЕБО се бавят и няма готовност към този момент.

Така вече обаче е ясно, че клиентите на банките няма да зависят от индивидуалните решения на своите кредитори, а ще могат да се ползват от единния механизъм под надзора на БНБ.

Днешното решение на ЕБО беше очаквано от цяла Европа, а резултатът беше предварително известен, след като преди дни беше съобщено, че органът подкрепя по принцип частния мораториум в условията на задаващата се тежка икономическа криза.

Колко точно ще продължи мораториумът, за всички клиенти ли важи или само за засегнатите - все още не е ясно. Вероятно утре ще има по-конкретна информация. 

Това е втора реакция на БНБ по кризата. Първата беше да приложи пакет от мерки, които успяха да задържат в страната близо 10 млрд. лв. под формата на гарантирана ликвидност на банките.