Тринадесет страни членки на ЕС настояват спешните мерки, предприети от правителствата заради коронавируса, да бъдат само временни и в съответствие с принципите на върховенството на закона, съобщи „Политико“.

Това се казва в съвместно изявление на Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция.

„В тази безпрецедентна ситуация е законно страните членки да одобрят извънредни мерки, за да защитят гражданите си и да преодолеят кризата. Ние обаче сме дълбоко обезпокоени от опасността от нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, произлизащи оп приемането на определени спешни мерки“, се казва в изявлението.

Макар да не е назована конкретна страна, става дума за Унгария и приетия там на 30 март нов закон. Той дава правото на премиера Виктор Орбан да управлява безсрочно с укази и предвижда до 5 години затвор за разпространяване на фалшива информация за кризата, свързана с пандемията. Според правозащитни групи обаче тази мярка може да се използва за слагане на намордник на медиите.

Ден след приемането ѝ се изказа и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя също не спомена име на конкретна държава, но бе ясно, че има предвид Унгария. Фон дер Лайен заяви, че спешните мерки, предприемани от държавите, не трябва да бъдат за сметка на основни принципи и ценности на ЕС. И изтъкна, че демокрацията не може да работи без свободни и независими медии.