Ден след стрелбата в канадския парламент премиерът на страната Стивън Харпър обяви, че Канада не се плаши. Единственият нападател, който успя да убие войник на пост и да рани няколко цивилни е терорист, обяви министър-председателят и Отава ще удвои мерките си срещу радикализма. 

Не без нужда е коментарът на премиера, след като вчера часове наред всички работещи в сградата бяха барикадирани в сградата. Причината - службите за сигурност не знаеха все още дали става въпрос за група нападатели, или действа единак. Над 20 куршума са изстреляни в централното фоайе и до входа на библиотеката на законодателния орган. В крайна сметка нападателят е бил убит, за съжаление, след като ранява смъртоносно един от постовите.

Днес вече знаем кой е убитият, кой е убиецът, и кой е този, който го спря.

Убиецът - Майкъл Зехаф-Бибо

Зехаф-Бибо не е изненада за службите за сигурност. 33-годишният мюсюлманин от смесен брак е бил считан за "рисков пътник" и по тази причина наскоро паспортът му е бил конфискуван. Свидетели, близки и запознати твърдят, че младият мъж е радикален ислямист и психичноболен.

Роден през 1982 г., син на квебексия бизнесмен Булгасем Зехаф и Сюзан Бибо - заместник ръководител на канадската имигрантска служба, Майкъл израства в Източна Канада, но прекарва известно време и в Либия. Работи като миньор и общ работник, когато се връща в Канада. В този период приема исляма и бързо става радикален вярващ. Според приятелите му постоянно говорел за "шейтана", който го преследва. 

Ключовото при Зехаф-Бибо е, че е единак - според службите той не е част от групировка, нито има съучастници. Причината за това най-вероятно е психическата му нестабилност.

Приятелят му Дейв Батхърст твърди, че Майкъл искал да замине за Либия, за да научи арабски и да разбере повече за исляма.

Убитият - Нейтън Кирило

Силен, усмихнат, с голямо сърце - така описват застреляния капитан от канадската армия. Вчера той е стоял на пост пред Националния военен мемориал в Отава, задача, смятана за висока чест, а не за висок риск. Мъж го приближава в гръб, чуват се 4 изстрела. Няколко часа по-късно Нейтън Кирило е обявен за починал.

Част от елитния "Аргил и Съдърленд Хайлендърс" полк, Кирило е бил сред най-добре обучените войници в канадската армия. Задачата си вчера е получил като награда за високата си квалификация и постижения като професионален военнослужещ. 

Приятелите му го помнят като постоянно засмян, едър, но добродушен мъж. Голяма любов му били кучетата. Съвсем наскоро синът му тръгнал на детска градина. 

Нейтън със сина си и кучето си. На практика няма снимка, на която да не е широко усмихнат.

"Не само че защитаваше нашата страна, но беше и толкова обичащ, загрижен, и забавен за всички около теб", пише един от познатите му в социалните мрежи. "Винаги беше в прекрасно настроение и караше всички да се смеят."

Героят - Кевин Викърс

Вчера канадските депутати с нетърпение очакваха съобщението - "Нападателят е прихванат и убит". Но едва днес се разкри кой е спрял радикалния ислямист Зехаф-Бибо. И той не е просто пазач на парламента.

"Serjeant-at-Arms", титлата на Викърс в парламента, може грубо да се преведе като "служещ с оръжие". Всъщност той е висш служител на канадския парламент, който отговаря за сигурността на сградата. Голяма част от функциите му са церемониални, за което има и един от няколкото традиционни за Канада церемониални боздугани.

58-годишният Викърс със своя боздуган.

Кариерата си Викърс започва в легендарната Кралска конна полиция на Канада, където е служил 29 години, докато заеме сегашния си пост през 2006 г. 

Но през вчерашния му работен ден не е имало грам церемониалност. Когато Зехаф-Бибо, след кратка престрелка с пазачите вътре в сградата, стига до входа на парламентарната библиотека, Викърс, чийто кабинет е в същия коридор, вече е приготвил служебния си пистолет. 

Излиза от кабинета си, вижда въоръжения Зехаф-Бибо, хвърля се на пода, за да даде по-малка цел на терориста и изстрелва 3 куршума. Един - в главата, два другаде в тялото. 

Днес негова племенница заяви пред "Калгари Сън", че Викърс стреля срещу човек за пръв път в кариерата си.