Съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов призова премиера Бойко Борисов да се откаже от корупционни тлъстинки, за да има повече пари за преодоляването на икономическата криза. Пред бТВ той призна, че премиерът с право е загрижен за "тлъстинките" в бюджета, защото България не е богата държава. Иванов даде и пример за корупционни тлъстинки, които биха могли да бъдат използвани срещу кризата.

"Наистина ли магистрала "Хемус" ще струвяа 3 млрд.? Нашият анализ показва, че там има тлъстинка Може да се изпозлва. Трябва ли ни АЕЦ "Белене", "Турски поток"? Това са все корупционни тлъстинки", каза Иванов.

Според него има и несъбрани данъци в пазара на горива. И може да се окаже, че става дума за огромни суми, "когато следващият олигарх бъде пожертван на олтара на пиара". Иванов изтъкна, че държавата трябва да установи своя суверинитет и върху пристанище "Росенец".

"Списъкът на тези корпуционни тлъстинки може да бъде удължен. Има ново очакване. Хората искат да видят, че законът се спазва", заяви Иванов.

Това каза Иванов пояснявайки, че това очакване е норманло, предвид жертивте, които държавата изисква от гражданите.

Иванов коментира и темата с работата на държавните институции в условияра на епидемия. Той призна, че министри, депутати и общински съветници са под риск. Но изтъкна:

"Тази криза не е просто едно кратко сътресение. Тя може да се окаже доста по-дълга, отколкото ни се иска. Трябва да започнем да се адаптираме. Подкрепяме мерките за изолация. Управляващите институции се справиха добре с първата фаза. Бяха въведени адекватни мерки. В следващия етап трябва да почнем да живеем в това състояние, да се справяме с него неопределено време. Да възстановим работата на институциите. Няма кой да взема решение, няма кой да контролира харченето".

Според Иванов конституционният текст, който изисква присъствие на депутатите в залата, би трябвало да се интерпретира като участие. Това ще направи възможно парламентът да работи дистанционно. Според Иванов, за да отпаднат притесненията може да се попита Конституционния съд.

Според Иванов обявените досега икономически мерки не дават резултат. Това се вижда от факта, че само 60 фирми са заявили желание да се възползват от програмата "60/40".