Четиридесет и осем български граждани се завърнаха в България от поставената под карантина австрийска провинция Тирол. Тридесет и двама сънародници пътуват с изпратен от България автобус, който потегли вчера от Тирол. Останалите се придвижват с осем автомобила, съобщиха от външно министерство.

Конвоят премина успешно австро-унгарската и унгаро-румънската граници и пристигна на граничният пункт „Дунав мост Видин- Калафат“ около 14 часа българско време.

Преди да влязат на българска територия на сънародниците ни и четиримата шофьори бе премерена температурата, попълниха и карантинни листове.

От Виена до границата с Унгария автобусът бе съпровождан от посланика ни в Австрия д-р Иван Сираков и дипломати от мисията ни във Виена. На румънска територия сънародниците ни бяха съпроводени от дипломатически представители на посолството ни в Букурещ.

Репатрирането на българските граждани стана възможно и със съдействието на властите на Австрия, Унгария и Румъния, където беше осигурен зелен коридор за автобуса, се казва в съобщението на министерството.

Завърналите се сънародници ще бъдат прегледани и ще бъдат поставени пред строга карантина, за да не поставят под риск своите близки и приятели.

От външно министерство посочват, че работят за завръщане и на други българи.

"Призоваваме тези от тях, които нямат наложителни причини, да не се прибират, тъй като всяко пътуване в момента е свързано с допълнителен риск за тяхното здраве и със сложна координация с всички държави по маршрута, заради въведените рестрикции в придвижването в цяла Европа.", добавят оттам.