Иван Абакумов, Наталия Макарова, "Взгляд". Превод БТА

Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението ще се усложни още повече, щом пандемията бъде преодоляна - страните, станали междувременно по-силни, ще започнат да претендират за влиянието на бившите лидери, смятат експерти от клуба "Валдай".

Според тях впрочем ситуацията ще създаде и условия за ново рестартиране на отношенията между Русия и САЩ.

"Коронавирусът вече разруши толкова неща в икономиката, в отношенията между хората, че е време да помислим за някакъв глобален план за възстановяване на света", заяви Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Това създава според него база, върху която да се строи сградата на нов световен ред.

"Световната икономика ще затъне в криза и засега не виждаме нищо от рода на общ план за възстановяване на света", добави Бистрицки. "Няма никакви аналози на следвоенния "План Маршал", констатира експертът.

Той говори в четвъртък на пресконференция в ТАСС по повод пандемията и други глобални предизвикателства, също и влиянието им върху свтовната сигурност. По разбираеми причини тя се състоя онлайн.

След предишната световна икономическа криза от 2008 г. съществена терапевтична роля изигра Голямата двайсеторка, напомни друг участник в конференцията, Фьодор Лукянов - директор по научната работа във фонда на клуб "Валдай". Създаването на формата Г-20 успокои пазарите, наложи усещането, че най-влиятелните държави се опитват не само да решават свои проблеми, но да подпомагат и другите, каза той.

"Очевидни са силните промени навсякъде от 13 години насам. Не се говори за съвместни действия, а само как да се минимизират щетите от бедствията. В тази ситуация е от значение всеки да си решава проблемите, но така, че да не вреди на другите", смята Лукянов.

Протичащите днес процеси според него не са нещо ново.

"Епидемията не породи тласък към разединяване, тя просто премахна алтернативите. В случая просто няма различен път освен изолация. И всички страни с охота се вкопчиха в това", сподели Лукянов.

В миналогодишния доклад на "Валдай" под наслов "Време е да пораснем" вече бе спомената заплахата от световна анархия - наистина експертите не предрекоха тогава със сигурност неразбория и война в цял свят.

"Анархията също може да е регулируема, например чрез отговорно поведение на играчите на световната арена. И днес играчите трябва да осъзнаят тази отговорност. Дали щом всеки действа тъй, като сметне за необходимо, този "всеки" ще вземе предвид, че не е сам в международното пространство? Или ще надделее егоизмът в стил "спасявай се кой как може"? Този сценарий може да има тежки последици", отбеляза Лукянов.

Като пример за голяма и силна държава, успяваща почти сама да се справя с предизвикателството на пандемията, участниците посочиха Индия. Както отбеляза Нандан Уникришнан, почетен научен сътрудник на индийската фондация "Обзървър рисърч", обявяването на карантина в Индия е било придружено с паника в отделни случаи, но като цяло "нищо не заплашва" правителството и страната е политически стабилна. Под въпрос са обаче перспективите на индийската икономика, каза той - стотици милиони хора в страната са нископлатени работници, живеещи от надници.

"Извънредното положение, което ще трае до 14 април, вече е голям удар за тези хора", заяви индийският експерт.

Междувременно друга голяма сила - Китай, започна вече да излиза от кризата, каза Лукянов. По думите му Поднебесната империя не само демонстрира увереност след спада, предизвикан от пандемията, но е получила тласък, "какъвто не й достигаше преди".

Между другото през уикенда Китай обеща на Индия помощ в борбата с COVID-19 и благодари на съседната страна за проявената солидарност в тежки времена.

"Не е в традициите на Китай да се държи като хегемон, но днес той е в качествено ново положение. Сега Китай изглежда ще се държи по-настоятелно във всеки смисъл - прогнозира Лукянов. - Но САЩ няма да изчезнат като фактор. Те бяха и все още са най-голямата световна сила и няма да се откажат от господстващите позиции. Това положение създава сериозен риск от челен сблъсък между Китай и САЩ."

Колкото до Европейския съюз, според участниците той изживява най-трудния във всяко отношение период в своята история. По думите на Лукянов "ЕС няма да се разпадне, но интеграцията вече никога няма да е същата". Основният проблем е липсата на истинска солидарност, за каквато по принцип се отправят призиви в ЕС. Сега излиза, че в битката с COVID-19 всяка страна може да разчита само на себе си.

"Основното предстои, щом заразата се отдръпне. Ще дойде въпросът за принципа, по който да действа ЕС, по-специално как ще се измъкват икономически пострадалите страни, на първо място, Италия и Испания", прогнозира Лукянов.

Затова пък епидемията създава шанс за сближаване между елитите в САЩ и в Русия. Същевременно, припомни Бистрицки, в някои области, например във военната - и по-точно в Сирия, Москва и Вашингтон вече са развили добро взаимодействие. Същото важи за медицината и космонавтиката. Прочее базата за подновяване на отношенията е налице, но засега не бива да се надценява, предупреди шефът на фонда на клуб "Валдай".