Кратък анализ на доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА, отчита за първи път как протича болестта, причинена от COVID-19, у нас, с каква симптоматика, клинична картина, развитие и схема на лечение, която успешно се ползва във ВМА и е препоръчителна за останалите болнични заведения в страната. 

Този анализ е направен на базата на наблюдението на 129 души с позитивен тест на COVID-19, от тях хоспитализирани - 26, изписани – 14, останалите са наблюдавани по домовете, тъй като са с лека клинична картина.

Заболяването засяга хора с добър социален статус, дори повече от добър, коментира доц. Попов. 

Изписани са 14 души. От тях 10 са абсолютно оздравели, тоест с 2 отрицателни проби в рамките на 24 часа. 4 остават за наблюдение, защото при тях дълго време се задържа носителството на вируса в носоглътката, което ги прави опасни за околните. Прави впечатление продължителното носителство на вируса в горните дихателни пътища.

При наблюдаваните по домовете се отчита семейност на заболяването – 3-4 членни семейства, фамилии от 5-8, включително и комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са с положителен тест. Наблюдаваните се следят ежедневно по телефона от психолог, лекар, изпращат се и отделни екипи по домовете, за да оценяват на място състоянието им. 4 са хоспитализирани, поради влошаване на състоянието. 

Хоспитализирани болни: 3 с тежка клинична форма. Следят се ментален статус, контактност, сатурация на кислород и парциалното му налягане, като всеки случай се разглежда индивидуално. Извършва се ежеминутно лекарско наблюдение на болния и непрекъснато ефективно оценяване на състоянието му. Прилага се активна етиологична терапия според стандартите в световната литература, агресивна тройна антибиотична комбинация, с активно патогенетично лечение, което включва фракционирано подаване на кислород, системни кортикостероиди в малки дози за къс интервал от време, симптоматични средства.

Среднотежки форми – от 32 до 86 години, средна възраст – 52 години, 60% са мъже. 

Инкубационен период – 2 до 9 дни, средно 4 дни. (Това е периодът, през който болният още не знае, че е заразен.)

Клиничното представяне е доста разнообразно:

- повишаване на температурата, при което се наблюдават особености. Няма остро, бурно покачване на температурата 39-40 градуса, както е при грипа. Температурата се повишава бавно, в рамките на 37-38 градуса. Наблюдава се едно бимодално повишение по време на болничния престой, най-вероятно поради усложнения от страна на долните дихателни пътища. Тогава температурата става 38,5-38,8. Характерен е дългият фебрилен период 3-12 дни, средно 8 дни. 

- суха кашлица – продължава 10-14 дни, без експекторация (отделяне на секрети), болните я описват като суха, дразнеща. Кашлицата може да бъде много продължителна, до месец. 

- Болки и дразнене в гърлото – те нямат съществено значение. Този период е бързопреходен, преодолява се със симптоматични средства. 

- Запушване на носа и секреция. Преодолява се за кратко време.

Прави впечатление главоболието. Главоболие се наблюдава в 25% от болните. То се дължи, от една страна, на интоксикацията и второ, на хипертоничните прояви, характерни за това заболяване. При болни над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции, а тези, които са си  хипертоници, повишават кръвното налягане в рамките на 180/100, но тази реакция бързо се овладява с лекарствени средства.

- Задух – в 45%. Болните се оплакват от тежест в гърдите, която е непоносима. Силният задух е фактор, който говори за сериозно увреждане на белия дроб.

- Миалгии – мускулни болки в гърба и кръста – 5%. 

- Загуб на мирис и вкус – 3%. Особеното е, че в комуната, посочена в началото, почти 90% са имали този симптом.

- Диарии и коремен дискомфорт – 3%.

Усложнения

- Към 5-ия ден от заболяването се развива усложнения в долните дихателни пътища. Това е пневмония, като се наблюдават много тежки рентгенови прояви: в началото ивицести засенчвания и засенчвания тип матово стъкло, които говорят за вирусна пневмония, а по-късно поради бактериална инфекция се наблюдават конфлуиращи сенки или масивни огнищни инфилтрати. Заради това се ползва масивна антибиотична терапия.
- Лабораторни показатели – впечатляваща е лимфопения (ниски лимфоцити) и ниски левкоцити, ниски стойности на тромбоцитите. От друга страна много високи стойности на феритин и LDH. Тоест, ако се появи болен с двустранна пневмония, с високи стойности на феритин и LDH и ниски стойности на левкоцити и лимфоцити, диагнозата за корона вирус заболяване може да се постави дори без да се прави тампон с назофариенгеален секрет. Нивото на интерлевкин 6 помага да се оцени евентуална цитокинова буря, която е характерна за заболяването.  
- Лечение – антибиотици и съвременни производни на хлороквинфосфата и хидроксихлороквин сулфат за съответен период от време в съответните дози, като за алтернатива се ползва ритонавир (калетра – търговско име), което се използва при някои болни.

Според доц. Попов най-големият успех на неговия екип се дължи на факта, че е предпазил тежко болните от интубиране, при което смъртността е до 86%:

„Нашата тайна е ефективното наблюдение, ежеминутен не сестрински пост, а лекарски пост”.