Европейската комисия е получила и ще уважи искане за удължаване на срока за отговор от Прага по разследване за конфликт на интереси, свързано с чешкия премиер Андрей Бабиш.

Това съобщи говорителят на ЕК Балаж Уйвари.

Той уточни, че проверката ще бъде удължена с два месеца. Молбата от страна на Чехия е мотивирана с епидемията от коронавирус.

Комисията е изпратила заключенията си от разследването на чешки език на властите в Прага и очаква отговор. Когато получи отговора и ако не е удовлетворена, тя може да продължи по-нататък с наказателната процедура, свързана в случая с подозрения за злоупотреба със средства от европейския бюджет.

Самият Андрей Бабиш твърди, че не е попаднал в конфликт на интереси. Той изтъква, че преди да стане премиер, е прехвърлил създадения от него конгломерат „Агроферт“, включващ над 250 предприятия, на доверителни фондове.

Според европейските институции обаче чешкият Тръмп, както наричат Бабиш, е продължил да бъде в конфликт на интереси във връзка с получавани от „Агроферт“ европейски субсидии въпреки извършеното прехвърляне.