Д-р Уилъм Франкланд, учен пионер в имунологията, който промени разбирането на света за алергиите, почина на 108 години, съобщи "Гардиън".

Той беше и най-възрастният оцелял от японските военнопленнически лагери. А допреди няколко години на 105-годишна възраст публикуваше научни статии, като последната е от септември 2017 г. 

Наричат го дядото на алергологията. Подобрява живота на милиони хора, които страдат от сенна хрема като развива идеята за причинителя - полена (тичинковият прашец на цветя и треви). Медицинската му кариера продължава 70 г. Военен лекар е в британската армия по времето на Втората световна война и прекарва три години и половина като японски военнопленник, в "ада", по собствените му думи.

В интервю за 108-годишния си рожден ден, на 19 март, д-р Франкланд отдаде дълголетието си на късмет. 

"Бил съм близо до смъртта толкова много пъти - през 1918 г. заради испанския грип, бях три години и половина затворник, след ухапване от тропическо насекомo получих анафилактичен шок, но винаги успявах да избегна фаталния край и затова съм още тук", обясни той тогава.

Роден е през 1912 г., учи медицина в Куинс Колидж, Оксфорд, а по-късно и Медицинското училище към болницата "Сейнт Мери".

След Втората световна война започва работа в отделението по алергология на "Сейнт Мери", става асистент на Александър Флеминг по време на неговите опити в откриването на пеницилина.

Франкланд експериментира и върху себе си, за да открие какво действа при ухапвания от насекоми и последвалите тежки алергични реакции. Взема насекоми от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. В един от тези случаи е близо до смъртта, след като получава тежък анафилактичен шок.

В процеса на работата си стига до важнo откритие за причинителя за сенната хрема. Помогнал на милиони, убеждавайки медиите на Острова да предоставят информация за полените в прогнозата за времето. Той е сред първите учени, доказали, че алергичните процеси се дължат на дисфункция на имунната система като по този начин прави революция в областта, усъвършенствайки метода за лечение чрез десенсибилизация на организма с малки количества алерген.

Въпреки че с това помага на милиони страдащи от алергии по света, Франкланд настоява, че е бил воден най-вече от желанието да разреши научна загадка. 

"Мисля, че да си лекар, е като си детектив - някой е болен и ти трябва да откриеш нещо, което не е очевидно", обяснява той пред "Дейли мейл" през 2005 г.

Франкланд е разказвал, че съжалява за съвета, който е дал навремето на иракския диктатор Саддам Хюсейн, като така удължава живота му. Лекарят посъветвал Хюсеин да се откаже от навика си да пуши по 40 цигари дневно. 

Пред "Телеграф" преди няколко години той споделя как се е запознал със Саддам Хюсеин:

"През 1979 г. бях изпратен да консултирам новия президент на Ирак Саддам Хюсеин. Беше ми съобщено, че има алергия, която е лекувана чрез десенсибилизация. Всъщност изобщо не беше алергичен. Проблемът му беше, че пушеше по 40 цигари на ден. След известно време чух, че е влязъл в някакъв спор със своя министър на здравеопазването, завел го е навън и го е застрелял. Може би пък аз съм от щастливците."

"За мое голямо съжаление му казах, че ако продължава така, след около две години, няма да бъде повече начело на държавата", спомня си преди време легендарният медик.

Той се пенсионира от "Сейнт Мери" на 65 г., но продължава да работи безвъзмездно като консултант на друго място още 20 години.

В последното си интервю, дадено преди дни, д-р Франкланд разсъждава и за глобалната пандемия от коронавируса. Казва:

"Страхотно е да видя учени, които работят толкова упорито, за да се справят с проблема."

Обяснява, че ще празнува рождения си ден тихо, защото домът за възрастните хора, в който се намира, бил затворен за посетители заради вируса. "Получих специално позволение да ме посетят две от децата ми, но ще трябва да стоят на разстояние от мен", каза той тогава.

Франкланд има двама синове и две дъщери. Съпругата му Полин, за която беше женен 63 г., почина през 2002 г.

Носител е на Ордена на Британската империя.