"Манчестър Сити" ще наложи солена глоба на футболиста си Кайл Уокър, който стана поредната звезда, нарушила карантината. Според някои издания на Острова постъпката на защитника ще му струва малко повече от две седмични заплати - 250 хиляди паунда. Уокър изкарва по 110 000 за седем дни.

В сряда Уокър призова с видеообръщение хората да си стоят по домовете и да спазват социална изолация. Оказа се, че часове по-късно си е поръчал две проститутки в апартамент, който държи под наем в Чешир, край Манчестър.

Той се представил с друго име, но едно от момичетата го разпознало и дори го снимало по бельо. После жриците на любовта се похвалили със своето "завоевание". Според "Дейли мейл" те са получили за услугите си 2200 паунда.

Уокър се извини публично, а "Сити" осъди постъпката му в официално съобщение, в което заяви, че ще предприеме предвидените в клубния правилник дисциплинарни мерки.

Кайл Уокър, който има 48 мача за националния отбор на Англия като титулярен десен бек, но не е викан в селекцията от юни миналата година, се нареди до Джак Грийлиш, нашумелия халф на "Астън Вила", в черен списък.

Преди броени дни, подобно на Уокър, Грийлиш първо апелира хората да не излизат от домовете си, а след това беше заснет как напуска пеша местопроизшествие в ранните часове. Луксозният автомобил на искания от "Манчестър Юнайтед" играч беше претърпял лек инцидент. "Вила" глоби звездата си и обяви, че дарява парите на университетска болница в Бирмингам.

Безумните постъпки на двамата идват в доста деликатен момент за футбола на Албиона. През последните дни водеща тема по медиите, държавните институции и политическите среди е трябва ли високоплатените играчи от Висшата лига да намалят заплатите си заради глобалната пандемия и криза.

Лигата предложи на Асоциацията на професионалните футболисти орязване на месечните им възнаграждения с 30 процента за една година. По този начин донякъде ще се покрият загубите на клубовете заради липсата на мачове, които се очаква да достигнат над 1 милиард паунда. Само 760 млн. ще се от тв права, които телевизиите ще си поискат обратно, ако сезонът не продължи. Засега няма изгледи това да се случи преди началото на юни.

Футболистите обаче отхвърлиха предложението с аргумента, че от намалените заплати ще бъде ощетена хазната с 200 милиона. Мнозина искали да пожертват пари, но те да отидат за здравните власти и за подпомагане на нуждаещите се, а не за собствениците на клубовете.

В края на седмицата имаше оживени преговори онлайн, които ще продължат и в настоящата. Междувременно "Манчестър Сити" предприе PR ход, заявявайки, че няма намерение да иска държавна помощ за подпомагане на служители, които не са свързани пряко с футбола. Същото се готвел тези дни да направи и "Юнайтед", който дава хлаб на над 900 души персонал - извън отбора и треньорите.

Това идва като обратна реакция на изразеното желание на пет клуба от Висшата лига начело с "Ливърпул" и "Тотнъм" за държавна помощ от по 80 процента от месечните заплати на служители, на които било невъзможно да плащат пълния размер на възнагражденията, докато не се играе футбол.