Китай дари на ЕС 2 милиона хирургически маски, 200 000 маски №95 и 50 000 комплекта за извършване на изследвания, съобщиха от Еврокомисията.

Те са пристигнали днес със самолет в Рим. Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации организира предоставянето им на Италия.

Дарението е извършено след постигането на споразумение миналия месец между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и китайския премиер Ли Къцян.

„В тежки времена имаме нужда от взаимната си подкрепа. ЕС и Китай работят заедно от началото на пандемията от коронавирус“, коментира еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич.

Той припомни, че през февруари ЕС предостави 56 тона предпазни средства на Пекин. Тогава бяха дадени защитни дрехи, дезинфектанти и медицински маски. Те бяха предоставени от Франция, Германия, Италия, Латвия, Естония, Австрия, Чехия. Унгария и Словения. Това стана по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.

Същевременно стана ясно, че ЕК ще съфинансира доставка по въздуха на защитни маски за Литва, Латвия и Естония. Самолет с товара трябва да излети от Китай утре.