България няма да се поддава на външни внушения при съставянето на новото си правителство, заяви днес в Брюксел президентът Росен Плевнелиев. Без да споменава имена, той отговори на репортерски въпрос за вчерашното изявление на лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт Патриотичният фронт да не бъде допускан в управляваща коалиция. 

Държавният глава посочи, че съставянето на определен кабинет "няма да е, защото някой от Брюксел го е пожелал, изискал, а просто защото България в момента върви по един обективен път да намери своето решение за своите проблеми, а то минава през коалиционно правителство с ясна програма за действие, което да бъде проевропейско и продемократично". 

"За мене е важно в момента българските политици да се съобразят с вота на гражданите и с националния интерес", каза Плевнелиев преди започналата преди малко среща на върха на ЕС. "Ако разчетем вота на българския избирател, това беше един проевропейски вот и това беше ясно послание за надграждане на демократичната държава в България, включително с един по-умерен тон на политиците, по-малко реваншизъм и много повече работа по националните приоритети".

Президентът приветства начина, по който се водят консултациите за съставяне на правителство и изрази надежда те завършат успешно.

"Дали ще бъде голяма коалиция, дали ще бъде широка коалиция, дали ще бъде дясноцентристка коалиция, това е нещо, което политическите партии ще преценят, но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи и няма как това да не са силно изразени проевропейски позиции и приоритети, защото това е, което народът зададе и което се изисква от българската икономика и бизнес", каза Плевнелиев.