Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е преместен в интензивно отделение, заради рязко влошаване на симптомите му, предизвикани от коронавируса. В рамките на няколко часа състоянието му се е усложнило, съобщиха днес от правителствената пресслужба, цитирана от световните агенции. 

"От неделя вечерта министър-председателят е под грижите на лекарите в болницата "Сейнт Томас" в Лондон. Този следобед състоянието му се влоши и по съвет на медицинския му екип той бе преместен в отделението за интензивно лечение в болницата", се казва в съобщението.

Говорител на "Даунинг стрийт 10" е заявил, че Джонсън е помолил външния министър Доминик Рааб "да го замести, ако е необходимо".

Към момента няма достатъчно информация за състоянието на Джонсън, а различните агенции дават различни данни. 

Според "Скай Нюз" премиерът е контактен и е преместен в интензивното отделение, за да има бърза възможност да бъде поставен на командно дишане, ако това все пак се наложи. Според други местни медии - той вече е или със сигурност ще бъде поставен на апарат. 

Отново "Скай" допълва, че премиерът е бил преместен днес около 19 ч. Имайки предвид, че през деня той проведе няколко онлайн срещи със своите министри, това означава, че състоянието му се е влошило буквално за няколко часа.

От правителствената пресслужба гарантират, че за министър-председателя се грижат най-добрите лекари и той е под постоянно наблюдение.

Припомняме, че Борис Джонсън беше диагностициран с COVID-19 на 26 март и се самоизолира. Лидерът на Торите и един от най-мощните двигатели за излизането на Великобритания от Европейския съюз е на 55 години и няма данни да страда от други хронични заболявания.