СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – От месеци Западът прави опити да повлияе на курса на Русия спрямо Украйна с налагане на икономически санкции. Това явно не пречи на топмениджъри от световен мащаб, включително и на германски, да поддържат добри отношения с Москва.

В началото на седмицата се е състояла икономическа среща на най-високо ниво в резиденцията на руския премиер Дмитрий Медведев “Горки-9” в Рубльовка, предградие на Москва, разкри днес в. “Билд”.

Във форума Foreign Investment Advosory Counsil (FIAC) са участвали и шефовете на четирите най-големи немски борсови концерни – Олаф Кох (44 г.) на “Метро”, Марийн Декерс (57 г.) на “Байер”, Курт Бок (56 г.) на BASF и Йоханес Тайсен (55 г.) на Е.он.
Тези четири крупни немски фирми са сред 50-те световни концерна, чието мнение е от особена важност за Кремъл и техните босове са редовни гости в Москва от 1994 г. насам, твърди “Билд”. Към елитния кръг принадлежали също шефовете на “Кока-Кола”, “Нестле”, “Форд”, както и на френската "Тотал", чиито шеф загина в нелепа катастрофа, излитайки от Москва преди два дни, и други.

Основно правило на форумите на FIAC било “CEO only”, сиреч – единствено председателите на управителните съвети на фирмите имали право на участие. Никакви заместници, асистенти и не по-малко важното – никакви представители на медии!
Основната тема на сегашната среща при Медведев била: “Как въпреки наложените на Русия санкции и в бъдеще чужди фирми да могат да инвестират в страната и да развиват бизнес отношения?”, съобщава “Билд”, позовавайки се на сигурен свой източник от Москва. На опит на изданието да получи повече информация от присъствалите на форума немски босове на концерни, всички отказали коментар.

Единствен говорител на BASF заявил лаконично за “Билд”: “BASF членува във FIAC с цел подобряване на инвестиционния климат в Русия.”

Междувременно федералното правителство на канцлерката Ангела Меркел даде косвен сигнал, че е за разхлабване на санкциите спрямо Русия в обозримо бъдеще.

Пред реномирания седмичник “Ди Цайт” външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви дипломатично: “Дори сега да не е моментът за изцяло вдигане на санкциите, ние сме длъжни да се замислим как ще продължи всичко това.”