Вицепремиерът Томислав Дончев изрази учудване от някои действия на Българската банка за развитие (ББР). Повод за изказването на Дончев стана отпуснатият от банката кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма.

"Не знам с какво се занимава фирмата, на която е отпуснат кредит. Името го знам, но не знам с какво се занимава. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютносъм съгласен че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е  законно, колко е морално, но не звучи добре", заяви Дончев.

Той обаче уточни, че всичко това няма връзка с мерките за подпомагане на бизнеса, които правителството предприема именно чрез ББР, защото основна връзка с бизнеса там са търговските банки,

Както е известно, ББР е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г. 

Банката е отпуснала сумата на компанията "Свети Георги груп", свързана с дружеството за изкупуване на вземания "С. Г. груп". Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.

Основната цел на банката е да подпомага малкия и средния бизнес. Сега правитеството чрез нея ще подпомага изпадналите в затруднение фирми покрай икономичексата криза, предизвикана от коронавируса. За целта капиталът на банката беше увеличен с допълнителни 500 млн. лв. от държавта. Още 200 млн. лв. ББР получи, за да гарантира кредити на физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск от работодателите си. Вчера пък парламентът реши да се отделят още едни 700 млн. лв., с които пък държавата ще гарантира кредити, отпускани от ББР, на малки предприятия и самоосигуряващи се лица.

Дончев коментира и критиките на президента Румен Радев по повод дейността на правителството в кризата с епидемията.

"Моля г-н президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това", заяви Дончев.

Той цитира Гьоте с фразата, че когато двама се карат, виновен е по-умният.

"Разделяй и владей е мъдро правило, но управлявай и направлявай е по-добро. Моля да не се бърка раздаването на мартеници с логистичната задача за снабдяване на болниците със защитни средства. Ако има ограничения тук, те не са парични. Ограниченията са от фактическа липса на някои артикули на международния пазар. Вместо само да чакаме доставки, ние сами произвеждаме. Щом вече големи държави разчитат на нашето производство, това е показателно", каза още Дончев по повод предходно изказване на държавния глава за раздаваните от съпругата му мартеници.

Той допълни, че има много заявки за дарения.

"Безспорен факт е, че кризата вади най-доброто от обществото, за съжаление се боя, че не вади най-доброто от политиците", заяви Дончев.

Шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изтъкна, че броят на тестовете в България е в рамките на средния за Европа - 2 000 - 2 500 на 1 млн. население.

"Ще бъде любопитно да видим как в Китай се справят със ситуацията след отпускане на мерките, защото те все пак са два месеца преди нас. Веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са овладяни, бихме могли да предложим охлабване на мерките и то в порядък, в който би се следвала логика, която не застрашава от втори пик. В България не се случват зловещи неща, благодарение на това, което се прави досега. Нямаме чудодейно лекарство, но се справяме", заяви Мутафчийски.

Според него сега не е моментът за експериментиране с либерализиране на мерките, защото не се знае дали няма да бъдем нериятно изненадани.

"Не бъркайте заявените с изпълнените намерения."

Така пък Мутафчийски коментира информациите, че някои европейски страни се готовят да преминат към по-леки мерки срещу епидемията.