"Демокрациите ще се справят и с този период на несигурност и ще излязат от него още по-силни."

Подобна увереност споделиха премиерът Бойко Борисов и американската посланичка Херо Мустафа при днешната си среща, става ясно от официалните съобщения за разговора между двамата.

„Настоящата ситуация изисква да бъдем единни, солидарни и да си помагаме. Така ще успеем да ограничим разпространението на COVID-19, ще бъдат предпазени изложените на риск граждани и ще бъдат излекувани повече болни, застигнати от новия вирус“, е цитиран българският премиер.

Основен акцент в разговора са били усилията, които България и САЩ (една от най-засегнатите от COVID-19 страни в света - бел. ред.) полагат в борбата с вируса.

„САЩ и България стоят рамо до рамо, както неотдавна отбеляза държавният секретар Помпео. Нашето стратегическо партньорство продължава с неотслабваща сила. Ние сме по-силни заедно“,  е заявила Херо Мустафа, съобщават от американското посолство.

По време на срещата Борисов и Мустафа са спазвали социална дистанция и правилата за безопасност като част от ангажимента им в подкрепа на ефективните мерки, предприети от правителството с цел ограничаване темповете на разпространение на заболяването в България.

Двамата са продължили и дискусиите по Стратегическото партньорство между САЩ и България, включващо засилване на общата сигурност и сътрудничество в областта на отбраната, както и укрепване на икономическите и енергийните връзки, става ясно от официалните съобщения за срещата.