Японският премиер Шиндзо Абе обяви едномесечно извънредно положение (до 6 май) в Токио и шест други префектури, за да ограничи разпространението на COVID-19 в страната, предаде Асошиейтед прес. Това обаче не бе придружено с нареждане за жителите да стоят по домовете си, а с молба - няма да има наказание за нарушителите.

Епидемията от COVID-19 бързо се разпространява и застрашава живота на хората и икономиката, съобщи Абе.

Той призова да се ограничи комуникацията между хората на "70-80 процента за един месец" и определи пандемията като "най-голямата поствоенна криза".

Твърдите мерки са в резултат на резкия ръст на новозаразените в Токио. По последни данни има 1196 заразени в района на столицата, където живеят 14 милиона души.

В национален мащаб Япония е регистрирала 91 смъртни случая и 3906 инфектирани души, включително нови за 712 случая и 11 починали на круизен кораб, който е държан под карантина на пристанище Йокохама край Токио.

Губернаторката на Токио Юрико Койке приветства мерките и допълни, че очаква те "да намерят масов и дълбок отзвук сред обществото".

Липсата на възможност да се наложат принудителни ограничения в Япония по време на извънредно положение се дължи на историческото минало на страната - най-вече фашистките правителства преди и по време на Втората световна война. Обществото е притеснено от ултраконсервативната партия на Абе и поддръжниците ѝ, които настояват да се гласува конституционна поправка специално за случаи, налагащи извънредно положение.

Смята се, че министър-председателят е забавил обявяването на извънредното положение от страх за икономиката. Но заради влошаването на епидемията повечето граждани на Япония и здравните експерти постепенно започнаха да подкрепят налагането на по-драстични мерки.

Извънредното положение включва молба за домашна карантина, насоки към училищата по отношение на временното затваряне, молби временно да се затворят всички бизнеси и магазини, които не са ключови за оцеляването на обществото. Нарушителите не могат да бъдат глобени, освен ако не се съобразят с нареждането за доставки или осигуряване на маски и медицинско оборудване.

Извънредното положение може сериозно да увреди движението на хората в страната. Такахиде Киучи, икономист към Изследователския център "Номура", обяви, че извънредното положение може да коства 0,4 процента спад на БВП на Япония.

Абе обяви стимулиращ пакет на стойност 108 трилиона йени (990 млрд. долара), който ще успее да покрие около 20% от разходите на японската икономика.