Големите икономики отчитат най-значителния в историята месечен спад на активността на фона на кризата с коронавируса, чийто край не се очертава, а освен това не е ясно колко дълго ще продължат ограничителните мерки, съобщи днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.
Организацията посочи, че водещите й показатели, чиято цел е да сигнализират за кризисни точки в икономическата активност, подсказват, че всички големи икономики са изпаднали в "рязко забавяне", като само при Индия може да се определи като просто "забавяне".
Показателите сигнализират за "най-значителния досега спад в повечето големи икономики", подчертава съобщение на ОИСР, в което е посочено, че огромната несигурност колко дълго ще продължи всичко това отслабва прогнозната им сила.
Организацията отбелязва, че показателите й все още не могат да прогнозират края на забавянето, тъй като не е ясно колко дълги и тежки ще бъдат мерките за спиране на разпространението на коронавируса.
През миналия месец ОИСР прогнозира, че всеки месец, който големите икономики прекарат в блокада, ще им струва 2 процентни пункта от годишния растеж.