Който има резервация за море за юли или за август, да не я отменя.

Това заяви в Пловдив главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който бе на инспекция на пазарите в областта, цитиран от Дарик радио.

"Молбата ни е, толкова устискахме един месец, да продължим още две седмици, за да не стане по-лошо. А иначе аз бих препоръчал, ако някой има да прави резервация за море за юли, за август, да не я отменя, защото имам надежда, че ще може да я осъществим. Така или иначе, ако гледаме примера на Китай и другите страни, които минаха, дори Италия и Испания, където започнаха вече нещата да се оправят, смятам, че в един обозрим период от два-три месеца ще можем да минем през пика и постепенно да нормализираме и да има отпускане и отпадане на мерките", коментира главният държавен инспектор.

Все пак той направи уточнението, че след 13 май, когато изтича извънредното положение ще се обсъди дали то да бъде отново удължено.

"Никой не може да направи прогноза, какво може да се случи. До момента истината е, че успяваме да държим под контрол разпространението, защото, ако погледнете картата на Европа, ще видите, че даже и на Балканите, в сравнение с нашите съседи, продължаваме да имаме най-малко и заболели, и смъртни случаи. И много се надявам, че това е до голяма степен в резултат на мерките, а и за това, че хората ги спазват", подчерта.

По думите му засега няма недостиг на лекарства за хронично болните, но има подобни опасения, защото доставките стават все по-трудни. Вчера от фармацевтичния съюз обявиха, че вече има недостиг на някои лекарства.

В града под тепетата Кунчев инспектира най-голямото и оживено пловдивско тържище - Четвъртък пазара и разговаря с търговците. След това пред журналисти той обяви, че е много доволен от хигиенните мерки на пазара и дори си тръгна с подарък от един от производителите.