Британският премиер Борис Джонсън днес е "клинично стабилен" в интензивното отделение и се повлиява от лечението на усложненията от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс.
Успоредно с това назряват въпроси как ще се вземат ключови решения по време на здравната криза в негово отсъствие, отбелязва агенцията.
Джонсън, който даде положителна проба за коронавируса преди две седмици, беше приет в болница "Сейнт Томас" в неделя вечерта с постоянна висока температура и кашлица, но състоянието му се влоши и той беше преместен в интензивно отделение.
55-годишният британски премиер е получил кислород, но не е бил поставен на апарат за обдишване. Определеният за негов заместник външен министър Доминик Рааб каза, че Джонсън скоро ще се върне на кормилото, докато светът преживява една от най-тежките кризи с общественото здравеопазване от един век насам.
От канцеларията на британския премиер на "Даунинг стрийт" съобщиха, че той в момента не работи, но е в състояние да общува с хора, ако е необходимо.

"Министър-председателят остава клинично стабилен и се повлиява от лечението. Той е в добро разположение на духа", каза негов говорител.

От "Даунинг стрийт" излизат с подобни съобщения от два дни.
Докато Джонсън се бори с коронавируса в болница, Обединеното кралство навлиза, според специалисти, в най-смъртоносния етап от разпространението на заразата и правителството обмисля кога да бъдат отменени ограниченията.
Министрите обсъждат колко дълго британската икономика, петата по големина в света, може да си позволи спиране на работа, както и дългосрочните последици от пакета извънредни строги мерки.
Великобритания още не може да отмени ограниченията, защото пикът на заразата ще е след седмица, предупреди кметът на Лондон Садик Хан.

БТА