Гарантиран доход, макар и на база минимална работна заплата, данъчна ваканция и отложено ползване на мярката 60/40.

Това искат туристическият и ресторантьорският бранш, обяви в ефира на Нова телевизия председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

Както Клуб Z писа, вчера работодателите в бизнеса, на който му бе забранено да работи още с първата заповед на министъра на здравеопазването с началото на извънредното положение, излязоха с отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев и министра на финансите Владислав Горанов. Оттам настояват за мерки специално за този бранш, който заради мерките не може да осъществява никаква дейност - съответно генерира нулеви обороти. Посочиха още, че заетите в туристическия и ресторантьорския бизнес, засегнати от кризата, са 480 000 души.

"Да се изчисли средната работна заплата за 12 месеца назад, сега от 1 януари стана 610 лв., преди беше 500 (560 лв. за 2019-а, б.р.) - да се направи някаква усреднена сума - 550 лв. безвъзмездна помощ и да се преведе на всеки, който има трудов договор и не може да работи със заповед на министъра", предложи днес Алибегов.

Въпросният гарантиран доход да бъде за времето на извънредното положение, уточняват от БАЗ. По думите му бизнесът масово е изпратил служителите си на борсата - за да имат месечни възнаграждения и осигуровки.

"Запазихме главен управител и главен готвач, това е. Другите 100-200 човека ги няма. Граден персонал с години. Хората си взеха парите за март, но когато не можеш да му осигуриш пари, трябва да го пратиш на борсата", посочи Алибегов.

От бранша настояват още за истинска данъчна ваканция. Това, че държавата обяви отсрочка за плащане на корпоративния данък до края на юни според Алибегов не е действаща мярка: 75% от фирмите плащат авансово данъка, т.е. до 31 декември - посочи той. А вчера обявиха, че вече са им пратили "бирници" за ДДС.

Както Клуб Z писа, оттам настояват и мярката 60/40 да действа за заведения, хотелиери и т.н. в месеците след края на извънредното положение. Мотивът е, че след него те ще работят с половината си капацитет и персонал, докато постепенно не стъпят на крака. 

"Сега караме на мускули. Министърът на икономиката каза "зависи колко време ще продължи, ще планираме...", посочи още Алибегов.

А на въпрос ще излезе ли браншът на протест, както направи със спорната наредба за фискалните устройства, заяви, че "на бизнеса не му е работа да ходи по площадите, когато иска диалог".