49-годишен старши сержант от Карлово, който бе настанен в специализираното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Пълмед" - Пловдив, успя да пребори заболяването, съобщиха от лечебното заведение. Той е специален случай, защото е успешно екстубиран пациент, който вече е и изписан.

Бил е на апаратна вентилация 7 дни, а преди 5, след подобряване на показателите му, е екстубиран. Изписан е от лечебното заведение според всички утвърдени протоколи и след две последователни отрицателни проби за коронавирус.

Към момента военният е в добро здравословно състояние като след 12 дни интензивно лечение той ще продължи да бъде под карантина в домашни условия.

„Прознозата при такива пациенти, които дълго време са били на апаратна вентилация е тежка. Рядко се стига до толкова бързо възстановяване. Благодарение на своевременната помощ, която успяхме да окажем на пациента постигнахме тези добри резултати за кратко време и днес той вече си е у дома", е цитирана д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, в съобщението от болницата.

Старши сержантът постъпва в болницата на 30 март след превеждане от МБАЛ „Карлово" със симптоми на затруднено дишане, кашлица, температура и придружаващо заболяване диабет, както положителна проба за коронавирус. Той веднага е настанен в специализираното отделение на пловдивската боница, където е интубиран и му е проведено интензивно лечение.