Кооперативните пазари и цветните борси трябва да спрат да работят отново - от утре, 12 април, Цветница. Това гласи промяната, която днес е подписал здравният министър Кирил Ананиев в заповедта си от 6 април.

Търговците ще имат гратисен период да се опитат да продадат стоката си от три дни - от 13 април до 15 април включително.

След това от 16 април затварят.

Това не се отнася до фермерските пазари. Те могат да фунционират като е изброено какво да предлагат - храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал, фуражи и фуражни суровини.

На 6 април с леко разхлабване на мерките от извънредното положение Ананиев подписа заповед, с която се отваряха пазарите при спазване на противоепидемичните мерки.

Пазарите обаче бързо се превърнаха в притегателен център и се оказаха, че там стават струпвания на хора.

Ако собствениците на пазари не въведат пропускателен режим и ред - ще ги затварят. Това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерския съвет в четвъртък. 

Преди ден на Женския пазар в София беше въведен специален ограничителен режим. По-рано днес беше съобщено, че полицията го затваря.