Пациентите с доказан коронавирус в света към 20 ч на 12 април са 1 817 968, починалите са 112 370, а възстановените от заразата - 416 127. Това показват данните на Worldmeters.

Нови 619 заразени с коронавируса са починали през последните 24 часа в Испания след регистрираните вчера 510 смъртни случая, което бе най-малкият денонощен прираст за последните три седмици, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Ройтерс. 

През предходните три дни в страната имаше постоянен спад в денонощния прираст на смъртните случаи от COVID-19. Броят на починалите в Испания вече е 16 972, а заразените са 166 019.

Броят на потвърдените инфекции с коронавирус в Германия се увеличи днес с 2821 до 120 479, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.Това е спад в сравнение с регистрираните вчера 4133 случая. Броят на починалите се увеличи със 129 починали до общо 2673. 

95 жертви на коронавируса са регистрирани само за ден в Турция. С това общият брой на починалите от COVID-19 в страната достигна 1101, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. През последните 24 часа заразените са се увеличили с 5138 души и вече са 52 167.

21:00 Френският самолетоносач "Шарл де Гол" се прибра. Под карантина

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" се прибра днес в базата си в Тулон, Южна Франция, след като около 50 членове на екипажа му, както и няколко човека на борда на придружаваща го фрегата, се заразиха с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Френското министерство на въоръжените сили съобщи, че целият екипаж от около 1700 матроси ще бъде изследван и поставен под 14-дневна карантина в различни военни поделения в региона. Същото важи за самолетните екипажи на борда на плавателния съд, както и за тези на фрегатата.

Самолетоносачът е съкратил с около десет дни близо тримесечна мисия, включваща плаване в централното Средиземноморие, а после - и в Атлантика и Северно море. Засега източникът на заразата е неизвестен.

Подобна епидемия от коронавируса на борда на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" доведе до уволнение на капитана му, а после - и до оставката на изпълняващия длъжността министър на военноморските сили на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. 

20:30 758 души са починали в американския щат Ню Йорк за денонощие

Мрачната статискита съобщи днес губернаторът Андрю Куомо, цитиран от световните агенции. Общият брой на смъртните случаи там вече е 9385. Куомо отчете, че е достигнато платото за заболеваемост, но допълни, че броят на починалите "остава ужасяващо висок".

Ако беше отделна държава, американският щат с население от около 19,5 милиона души щеше да е на първо място по смъртни случаи на глава от населението. С над 181 000 потвърдени заразени, Ню Йорк освен това изпреварва Испания (малко повече от 166 000) - страната, която е на второ място след САЩ. Главният експерт на федералното правителство за коронавируса допусна днес възможността за постепенно и локализирано възстановяване на икономическата дейност в САЩ през май, предаде Франс прес.
Д-р Антъни Фаучи заяви: "Надяваме, че до края на месеца ще можем да видим какво се случва и дали (ситуацията) ни позволява да рестартираме внимателно и безопасно. Ако да - да. Ако не - продължаваме да стоим на сигурно у дома", обобщи пред американската телевизия Си Ен Ен директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания.

18:30 431 починали днес в Италия - на-малкият брой от 3 седмици

431 души са починали в Италия от коронавируса през последните 24 часа - това е най-ниският брой от повече от три седмици, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите в страната.

За последно броят на смъртните случаи за едно денонощие е бил под 500 на 19 март. Тогава е имало 427 починали.  ри това броят на смъртните случаи е с близо една трета по-нисък от този от вчера (619). Общият брой на починалите от коронавируса в Италия доближава 20 000 - 19 899. Страната е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати, където има 21 409 смъртни случая.
Италианската Гражданска защита съобщи днес за 4 092 нови заразени. С това общият брой на инфектираните в страната достигна 156 363. По този показател Италия е трета след САЩ и Испания. 3343 човека са били в интензивно отделение днес - лек спад от вчера, когато броят им е бил 3381. Все пак се наблюдава устойчива тенденция на девети пореден ден на намаление. 34 211 болни вече са оздравелите.

17:00 В Испания - социална дистанция и на плажа 

В Испания - една от водещите туристически дестинации в света - през лятото ще трябва да се пази дистанция дори и на плажа, за да бъде избегнато разпространението на новия коронавирус, предупреди днес министърката на туризма Рейес Марото, цитирана от "Франс прес". 

"Много е важно здравните препоръки да останат в сила, ще се наложи да свикнем с това, което правим сега, миенето на ръцете, социалното дистанциране. . . Дори на плажовете", каза Марото в интервю за в. "Паис", попитана дали достъпът до плажовете през лятото ще бъде ограничен.

"Докато нямаме ваксина, нищо няма да бъде както преди. Събиранията на хора ще трябва да бъдат ограничени, за да бъде поддържана безопасна дистанция", заяви още испанската министърка на туризма. На туризма се пада дял от 12 процента от брутния вътрешен продукт на Испания. Миналата година страната е била посетена от рекордните 84 милиона туристи..
Страната е една от най-тежко засегнатите от пандемията - със 17 000 починали от новия коронавирус до момента.

15:45 Борис Джонсън е изписан от болницата, ще се долекува извън Лондон.

Британският премиер Борис Джонсън е изписан от болницата в Лондон, в която бе лекуват заради усложнения от коронавируса, съобщиха официално от "Дауник Стрийт", цитирани от Би Би Си. Министър-председателят няма да се върне директно на работа. По-рано той благодари на лекарите и обяви, че на тях дължи живота си. 

 

15:00 САЩ изпревариха Италия в броя на починалите от вируса

САЩ изпревариха в Италия в черната статистика и станаха държавата с най-много жертви на коронавируса. Последните данни на университета "Джонс Хопкинс" сочат, че над 20 000 са починалите в страната.

Мрачният праг беше достигнат малко след като Съединените щати станаха и първата държава в света, която обяви над 2 000 починали пациенти за един ден. 

Над 75 хиляди са починалите от Covid-19 в Европа, като 80% от тях са от Италия, Испания, Франция и Великобритания, сочат данните на Франс Прес.

Заразените на стария континент са 909 673 души.

12:00 Филипините регистрираха рекордно дневно увеличение на починалите

Нови 50 смъртни случая бяха регистрирани днес на Филипините, което е най-голямото увеличение за 24 часа на броя на починалите след зараза с коронавируса, предаде Ройтерс. Общият брой на починалите е 297, съобщи здравното министерство на островната държава.
За изтеклото денонощие са констатирани още 220 нови случаи и така общият брой на заразените с новия коронавирус вече е 4648. Възстановили са се нови 40 пациенти и те са общо 197. 

10:00 Израелското правителство одобри строга карантина в някои райони на Ерусалим

Мярката  важи включително и в историческия Стар град, в опит да забави разпространението на коронавирус в най-податливите квартали на града, предаде Асошиейтед прес. Спира се движението към и от няколко района, където живеят предимно ултраортодоксални. Целта е да се овладее болестта, която вече доведе до над 100 смъртни случая в Израел и почти 6000 в Близкия изток, като огромното мнозинство от тях са в Иран.

Мярката, която влиза в сила от обяд в неделя, но беше обсъждана дни наред, срещна съпротивата на ултраортодоксални министри в правителството на премиера Бенямин Нетаняху, които не искаха тя да засяга техни избирателни райони.

Здравното министерство на Израел е регистрирало над 10 000 случая на новия коронавирус и над 100 смъртни случая. Приблизително една пета от всички случаи в Израел са в Ерусалим. Голям процент от случаите на Ковид-19 са в изключително изолираната ултраортодоксална общност в страната, която в продължение на седмици не спазваше правителствените разпоредби за социална дистанция.
Въведените вече строги ограничения на публичните събирания ограничиха религиозните събития в Ерусалим от април, през който се отбелязва еврейският празник Пасха, християнският празник Великден и започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, припомня АП.

3:40 Великобритания дава 200 млн. лири на СЗО

Великобритания обеща да даде 200 милиона лири на Световната здравна организация, Червения кръст и други организации, за да помогне за забавянето на разпространението на коронавируса в уязвими страни и да помогне за предотвратяването на втора вълна инфекции.

"Докато нашите брилянтни лекари и сестри се борят срещу коронавируса у дома, ние предоставяме британски опит и финансиране по света, за да не позволим втора смъртоносна вълна да достигне Обединеното кралство", каза в комюнике министърката на международното развитие Ан-Мари Тревелян. 

По думите й коронавирусът не признава граници и опазването на британското общество минава през подкрепа за здравните системи на уязвими развиващи се страни.

01:20 Фон дер Лайен: Изолацията тежи, но е въпрос на живот и смърт

Контактите на възрастните хора в Европа с околните трябва да останат ограничени поне до края на годината заради епидемията от коронавирус, предупреди председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

"Без ваксина трябва да ограничим възможно повече контактите с възрастните", особено с тези, които живеят в старчески домове, каза тя пред германския в. "Билд".

"Зная, че е трудно и че изолацията тежи, но въпросът е на живот и смърт. Трябва да останем дисциплинирани и търпеливи", каза добави. По думите й децата и младите ще се радват по-скоро на повече свобода на движение от възрастните хора и тези с хронични заболявания. Надеждата й е, че се надява да бъде разработена ваксина от европейска лаборатория към края на годината.

00.05 Кралица Елизабет: Великден не е отменен

"Тази година Великден ще бъде различен за много от нас, но като стоим настрана едни от други, ние се пазим взаимно. Но Великден не е отменен. Всъщност се нуждаем от Великден както всякога", заяви кралица Елизабет Втора в изявление, направено чрез аудиозапис в туитър, съобщи БТА. 
"Откриването на възкръсналия Исус на първия ден от Великден дало на последователите му нова надежда и нова цел. Всички ние можем да черпим кураж от това", каза тя.
"Знаем, че коронавирусът няма да ни сломи. Колкото и мрачна да е смъртта - особено за тези, изпитващи скръб - светлината и животът са по-велики. Дано живият пламък на великденската надежда бъде наша пътеводна светлина към бъдещето", добави Елизабет Втора

Миналата неделя Елизабет изнесе едва петото си телевизионно обръщение за 68 години на престола, за да каже, че ако британците запазят решимост в условията на карантина и на самоизолация, те ще победят пандемията от COVID-19. 

----

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.