669 са положителните проби за коронавирус. За последното денонощие новите случаи са 21. Това съобщи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 573  от тях са активните случаи.

68 са излекуваните, 6 от тях са нови.

Тази сутрин, малко след края на редовния брифинг, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в областната болница в Хасково е починал 58-годишен мъж с COVID-19. Пациентът е хоспитализиран в инфекциозното отделение на лечебното заведение на 4 април. Ден по-късно при мъжа е доказана коронавирусна инфекция. Той е страдал от ХОББ, диабет, астма и артериална хипертония. Заради затруднено дишане и усложнена пневмония на 9 април е приведен в интензивно отделение, където е поставен на апаратна вентилация.

Отчетът в началото на деня от щаба гласи още, че 230 са пациентите в болница, 147 от тях са в София. 35 от тях са в интензивни отделения.

Заразените медици са 36. 

Мутафчийски заяви, че тревогата му по празниците не е заради хората, които ще отидат в храмовете, а заради това, което се случва извън тях. Той допълни, че много от болните дълго време не успяват да се изчистят напълно от вируса, което затруднява системата.

Шефове на столични болници призоваха хората да спазват стриктно мерките срещу вируса. Призивът им бе заради наблюдения, че гражданите са започнали да ги нарушават със затоплянето на времето.

Д-р Асен Меджидиев от Софийската лекарска колегия благодари на хората, които спазват карантината. Той изтъкна, че резултатите на България, по отношение на заразените с коронавирус, са най-добрите в Европа.

"София вчера беше пълна. В София са най-много регистрианите случаи", предупреди обаче д-р Меджидиев.

Шефът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов се обърна към гражданите, които всяка вечер аплодират медиците.

"Всяка вечер ни ръкопляскате. Отправям молба от името на лекарите, сестрите и санитарите. Ако си останете по къщите - ние ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека запазим това, което досега постигнахме като резултат. Да не си правим шега и илюзия с това, което ни предстои", заяви д-р Ангелов.

"Ходейки по улиците, хората искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля и ние да да решаваме кой да живее и кой не. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме", добави той.

Шефът на "Пирогов" д-р Асен Балтов също отправи подобни призиви.

"Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това, че хората се разхождат свободно по улиците. Сега не е моментът да се седи в градинките, в междублоковите пространства, да се пие бира. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква, църквата е във всеки от нас. Това, че няма да сме в храмовете, само ще помогне на нас, лекарите. Този вирус не минава като една грипна епидемия", каза д-р Балтов.