Дали българската прокуратура е готова да повдигне обвинение например на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис, която също вече предупреди, че развитието на пандемията от коронавирус може да доведе до недостиг на определени лекарства. За това говори още и Световната здравна организация. 

Това се зачуди председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова в предаването "120 минути" на бТВ. Тя се оказа с обвинение от прокуратурата и на свобода под гаранция от 20 000 лв. заради това, че "насажда тревога" у населението с думите си в две интервюта пред български медии с "неоснователни твърдения". Обвиненията са по променения в началото на извънредното положение текст на чл. 326 от Наказателния кодекс, който гласи: 

(1) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

(2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Според държавното обвинение професорката е насадила тревога, че при задълбочаване на кризата с вируса може да има недостиг на лекарствени продукти. А деянието било с висока обществена опасност. 

"Разбрах за подготвеното обвинение на 8 април - няма и 24 часа след последното ми интервю пред БНТ - за няколко часа прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да ме обвини. За паричната си гаранция  разбрах в петък", разказа проф. Стоименова.  

По думите й в интервютата си тя балансирано, спокойно, базирано на опит, знание и на данни на СЗО, Европейската комисия и т.н. е говорила за рискове и логистични проблеми, които могат да доведат до недостиг на определени продукти. Както и за практиките в други европейски и не само държави за заместване на определени медикаменти с генерици.

"Първо, искам да кажа, че недостигът на лекарства е нормално явление. В закона дори има няколко параграфа, според които производителите трябва да уведомяват съответните институции в такива случаи. Да се обсъжда няма нищо тревожно"

„Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват – т.е. експертното ми мнение, е базирано на факти, обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези“, заяви тя.

На въпрос от водещия с какво точно фармацевтите плашат и кого, проф. Стоименова обясни, че фармацевтите, редом с лекарите, са медицинските специалисти на първа линия на борбата с коронавируса.

"Поемаме целия риск и всички недостатъци на системата, които изведнъж лъснаха и ние  дръзнахме да ги кажем", заяви тя.

Проф. Стоименова благодари на Министерството на здравеопазването, което е направило така, че проверките из аптеките, обявени от правораздавателните органи, да се провеждат по "по-адекватен начин". Тя припомни, че у нас, поради някакви причини, образът на фармацевта е демонизиран, докато в другите държави с пандемия от COVID-19 изпълнителната власт подкрепи фармацевтите и дори им разширява правата. 

Проф. Стоименова все още не е платила гаранцията си от 20 000 лв., а ако не го направи в срок от 2 седмици след предявеното обвинение, ще я арестуват заради дадените интервюта. Тя разказа, че е предупредила близките си какво ще се случи, след като е получила обаждане от полицията.

От фармацевтичния съюз са решили да основат специален фонд за правна помощ - защото "няма да се страхуваме и никой няма да престане да говори по тези важни теми и по нормалните по света практики".

Случаят с обвинението вече е получило сериозен международен отзвук, с проф. Стоименова са се свързали различни организации и "темата е под прожекторите", каза още тя.