Отварянето на икономиката на САЩ към 1 май може да се окаже нереалистично, пише в заглавие "Вашингтон пост", цитиран от БТА, и привежда мнения на експерти по повод идеята на президента Доналд Тръмп и други на тази дата да има рестарт на икономиката. Федералният комисар по храните и лекарствата Стивън Хан изразява надежда, че това ще бъде възможно, но отбелязва в интервю за Ей Би Си, че е "прекалено рано да се каже, че виждаме светлина в тунела". Вчера, на Възкресение Христово, бе обявено, че заразените с коронавируса в САЩ са над 550 хиляди, а починалите от заразата вече надхвърлят 21 хиляди, припомни вестникът.

В статията се цитира и Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергология и заразни болести, според когото вместо внезапно отваряне на цялата страна това трябва да става постепенно и да зависи от ситуацията в конкретния район на страната. Кристофър Мъри, директор на Института за измерване и оценка на здравето към Вашингтонския университет, предупреждава, че вдигането на всички ограничения през следващия месец би означавало, че "през юли и август може да се озовем в същата ситуация, в която сме сега". По думите му пред Си Би Ес към средата на май е възможно да бъдат отворени някои по-слабо засегнати щати, но това да става много внимателно.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи, който е демократ, е изразил опасения, че преждевременното отваряне "може да налее бензин в огъня", докато губернаторът на Тексас Грег Абът, който е републиканец, е заявил в петък, че през тази седмица ще издаде указ за стратегията за отваряне на бизнеса в щата. Правителството във Вашингтон има правомощията само да прави препоръки, но окончателното решение за отваряне се взема от щатските власти, припомня "Вашингтон пост".

Срокът на действащото в момента федерално разпореждане за социална дистанция и работа от дома изтича в края на април. Изданието се позовава на източници, запознати с вътрешната дискусия във федералното правителство, според които някои министри изразяват надежда, че ограниченията може да бъдат поне частично смекчени през следващия месец.

В авторска статия в "Ню Йорк таймс" демократът Джо Байдън, вероятният съперник на Тръмп на президентските избори през ноември, излага своите предложения за борба с пандемията и отварянето на страната отново. Становището на бившия вицепрезидент Байдън съвпада с препоръките на неколцина експерти по въпроси като тестването, готовността на болниците и проследяването на заразените. Освен това той критикува остро президента.

"Докато се готвим да отворим наново Америка, не трябва да забравяме на какво ни научи тази криза: Неуспехът на администрацията да планира, да се подготви, честно да оцени и да съобщи на нацията за заплахата доведе до катастрофални резултати", пише той и отбелязва: "Ние не можем да повторим тези грешки."

Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия не уточнява кога трябва да бъдат снети ограниченията върху начина на живот и работа на американците, като само отбелязва, че това трябва да стане след значителен спад в броя на новозаразените в САЩ. Според него офисите и магазините трябва да бъдат отворени преди спортните комплекси и театрите, при което работещите в офиси и посетителите в ресторанти да стоят на още по-голямо разстояние.

Той предлага в страната да се правят много повече тестове, отколкото сега, а болниците в щатите да получат федерална помощ. В статията си Байдън отправя и предизборно послание, че ще отдели голямо внимание на расовите въпроси, свързани с разпространението на коронавируса предвид твърденията, че афроамериканците страдат повече от заразата с коронавируса.