Президентът на САЩ Доналд Тръмп ретуитна призив да бъде уволнен водещият национален експерт по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи, след като лекарят заяви, че е можело да бъдат спасени животи, ако са били взети ограничителни мерки по-бързо след избухването на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Вчера Тръмп ретуитна послание от бивш републикански кандидат за Конгреса, който цитира думи на Фаучи от телевизионното интервю същия ден и туитна "време е #ДаСеУволниФаучи".

 


Президентът републиканец в миналото е повтарял критични туитове към официални лица или негови врагове вместо той лично да отправя критика. Този ретуит подхрани спекулациите, че Тръмп губи търпение към популярния учен и би могъл да го уволни, отбелязва Ройтерс.
Фаучи придоби национална известност като лидер в борбата с коронавируса. Той е противоречал на Тръмп или го е коригирал по научни въпроси по време на кризата.
Вчера Фаучи бе запитан по Си Ен Ен за статия на в. "Ню Йорк таймс" за ранни предупреждения към Белия дом за новия коронавирус. Ученият се съгласи, че по-ранното въвеждане на ограничителни мерки е можело да спаси животи, но подчерта, че нещата опират до много фактори.

 

"Очевидно щеше да е хубаво, ако бяхме започнали по-рано, но не мисля, че може да се каже, че сме в сегашното състояние заради един фактор. Много е сложно", каза Фаучи.

Вчера Тръмп разкритикува и статията на "Ню Йорк таймс" в няколко туита, определяйки я като фалшива новина.
79-годишният Антъни Фаучи ръководи федералната агенция за инфекциозни заболявания от 1984 г. при управленията на президенти от двете партии. Президентът републиканец Джордж У. Буш го награди с Медала на свободата през 2008 г.
Според някои допитвания, направени по време на кризата с коронавируса, американците имат повече доверие на Фаучи, отколкото на Тръмп.