Испания, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа, започва да отхлабва ограничителните мерки, които спряха икономиката ѝ, предаде Би Би Си.

Работещите в строителството, промишлеността и някои услуги могат да се върнат на работа, но като спазват много строги мерки за сигурност.

Останалото население трябва да остане у дома.

Над 17 400 са жертвите на COVID-19 в Испания, но броят на потвърдените случаи започва да намалява.

Италия, най-пострадалата в Европа страна, с 19 900 жертви, ще позволи ограничен брой фирми да възстановят работата си във вторник.

Испанското здравно министерство каза днес, че дневният брой на смъртните случаи е леко намалял. В последните 24 часа те са били 517 в сравнение с 619 в неделя. Точният брой на починалите е 17 489. Намалява и броят на новорегистрираните случаи на зараза, които са общо 169 496.

Днес правителството вдигна част от забраните, въведени на 27 март, позволявайки на компаниите да върнат на работа персонала, който не може да работи от дома. Властите обещаха да разпространят 10 милиона лицеви маски в обществения транспорт.

Шефът на регионалната администрация в Каталуня Ким Тора заяви, че няма да позволи каквото и да е отпускане на ограниченията за работещите, които нямат жизненоважни функции. Той предупреди, че “рискът от ново избухване на епидемията и втора карантина е огромен”.

Министър-председателят Педро Санчес каза, че решението за намаляване на ограниченията е взето след консултация с експертен комитет.

Той също отбеляза, че Испания още не е навлязла във “втората фаза” на борбата срещу коронавируса, когато ще може да има ново намаляване на ограниченията. Това би било възможно след поне още две седмици и би било “много постепенно”, каза той.