Ще има масово тестване на хора в областните градове за коронавирус. Държавата е готова да пусна около 20 хиляди PCR тестове, съобщи премиерът Бойко Борисов, който беше на проверка на строителните дейности по магистрала "Струма".  

"Спасихме ви от мигрантската криза. Задачата ми е да ви запазя живи", каза за пореден път Борисов, обръщайки се чрез журналистите към нацията.

По думите му всеки, който си позволява да "бърбори" други неща не носи отговорност. Той увери, че всеки бизнес, който в момента не работи заради извънредните мерки, ще бъде компенсиран от държавата, но не посочи как.

"Светът е болен в момента. Всеки ден питах доктора кога ще хвърля патерицата. А той ми отговори – на 31 ден", продължи Борисов, връщайки се на стар епизод от живота си, когато си контузи крак.

Той заяви, че по празниците няма да има разхлабване на мерките. Хората няма да могат да напускат областните центрове.

А пазарите да действат гъвкаво. "Веднъж отпуснах на моя отговорност пазарите и вижте какво стана", допълни премиерът. 

"Аз съм сложил лук и той не се спарва за една нощ" – така пък премиерът обори аргументите на търговци и производители на зеленчуци и плодове, които се оплакаха, за продукцията им ще се развали, ако пазарите продължат да бъдат затворени. 

Борисов каза, че е разговарял с български производители и представители на търговските вериги. Правим всичко не само за българското производство, но и да не нарушим европейските права. Общия пазар трябва да се внимателно да се пипа, каза още той.

По повод пазарите днес здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която се разрешава да работят утре, но ще са затворени между 17 и 19 април.