Певицата Рита Уилсън, съпруга на Том Ханкс, разказа, че е имала "сериозни странични ефекти", след като е била лекувана в Австралия с хлороквин, който се използва в битката с COVID-19, съобщава "Гардиън".

Двамата съпрузи се заразиха с коронавирус, докато бяха в Австралия. Том Ханкс снимаше филм за Елвис Пресли на режисьора Баз Лурман, а Рита беше на турне. Двамата дадоха положителни проби на 12 март.

"Всичко ме болеше, чувствах се изключително некомфортно, не исках да ме пипат и след това започна температурата", описа Рита Уилсън в симптомите си тв интервюто като добави, че много силно я втресло, вдигнала много висока температура и се почувствала много изтощена. Том Ханкс имал по-леки симптоми, по думите ѝ. "Не вдигна толкова висока температура. Не загуби обонянието и вкуса си", каза тя.

Уилсън говори и за лечението си с хлороквин.

"Даваха ми хлороквин", каза пред Си Би Си Рита Уилсън. "Знам, че хората говорят за това лекарство. Но не знам дали то действа или просто беше време температурата ми да спадне", допълни тя.

"Температурата ми спадна, но имах тежки странични ефекти от хлороквина - непрекъснато ми се гадеше, имах световъртеж и мускулите ми се отпуснаха...хората трябва да бъдат внимателни с това лекарство", казва още тя.

Хлороквин и хидроксихлороквин са препарати, които се използват при малария, както и за някои хронични ревматологични заболявания, но учените все още проучват как точно действат при лечението на COVID-19.

Говорителка на болницата в Голд Коуст не потвърди дали Ханкс и Уилсън са били лекувани хлороквин, но по думите ѝ някои от пациентите са получавали това лекарство.

През март в Аризона мъж почина след като пи хлороквин фосфат - химикал, който се използва за почистването на съдове с риба - това стана след като чул думите на Тръмп, който оповести в туитър, че е открито лечение за COVID-19.

Миналата седмица Австралийският централен съвет за опазване на здравето - експертният панел по въпросите за здравните епидемии - се изказа срещу употребата на тези лекарства в болници - като се противопостави на позицията на здравното министерство.

Здравните власти препоръчаха на болниците да предписват лекарството в "контролирана среда при лечение на тежко болни пациенти, които са хоспитализирани", след като правителството направи изменения в изискванията за регистрация на лекарства, за да може да бъде внесен този медикамент в Австралия.

Уилсън и Ханкс вече се чувстват добре.