Шоуто в Пловдивския панаир наистина си го бива. До 14 ч. в неделя там няма да има трактори и редосеялки, а колекционерски рядкости, някои от които могат да накарат всеки изкушен по антиквариата да се просълзи от умиление.

Най-скъпото чудо в палата №7 на панаира е първата марка в света - Черното пени. Издадена преди 175 години, тя слага началото на днешната система на пощенските услуги - дотогава за доставката е плащал задължително получателят. Черното пени изобразява медалион с лика на младата кралица Виктория, а за писма в чужбина се е печатало Синьото пени. Марката е на колекционер, пожелал да остане анонимен и се пази в бронирана витрина - това за сведение на Бандата на Оушън и нейните последователи.

1 Черно пени = 1 милион долара.

Петото издание на "Булколекто" е посветено на 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), в която сега членуват 7 300 000 колекционери на марки от 43 държави. По този повод официален гост на откриването беше президентът на ФЕПА Хосе-Рамон Морено, заедно с Педро Ваш Перейра - президент на Португалската филателна федерация, и Станислав Дочев, главен изпълнителен директор на "Български пощи".

Филателията е най-масовото хоби в света. Милиони хора ценят миниатюрното изкуство на пощенската марка, което пренася през годините и много история. Изключително скъпи са редките марки, а екземпляр от Черното пени наскоро е продаден на търг за 1 млн. долара.

"Булколекто" е раят на колекционерите, които имат възможност да покажат част от съкровищата си пред хора, които ще ги оценят, а и вероятно ще поискат да си ги купят. В палата №7 могат да се видят и втрещяваща колекция от бутилки на кока-кола, пощенски картички, каталози, играчки, ножове. Най-старите експонати са от І-ІІ в. - римски антични монети, сечени във Филипополис. Колекцията съдържа образци от над 400 емисии, правени по време на управлението на 15 броя римски императори.