Със своеобразен отчет за свършеното до момента от Столична община по отношение COVID-19 и за материалната ѝ обезпеченост започна днешното онлайн заседание на местния парламент. На него общинските съветници трябва да одобрят пакета от икономически мерки в помощ на бизнеса. Това се случва повече от месец след въвеждането на извънредното положение поради факта, че съветът не заседаваше.

Обръщението бе направено от кмета Йорданка Фандъкова. София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19 - отбеляза тя и отчете 447 инфектирани (или 60% от всички установени положителни случаи в страната) и 13 621 под карантина към този момент. Обяви и масово тестване на шофьорите в градския транспорт.

По думите ѝ общо в столицата са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

"В момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме, както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани", заяви още Фандъкова. 

По думите ѝ за този един месец са дезинфекцирани над 16 000 дка улици, тротоари пространства около болници, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, заедно с ежедневна дезинфекция на контейнерите за отпадъци.

Всекидневно се осигурява храна за повече от 3000 души на територията на цялата община. По повода Фандъкова благодари на всички дарители, включително и на автомобилните компании "Рено", "Нисан" и "Форд", които предоставили безвъзмездно за времето на извънредното положение автомобили, с които екипите правят доставките.

Организирано е било и тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия, отчете още кметът. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници са преминали през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове.

Започва и тестване на служителите на Столичен инспекторат. При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за потвърждение с PCR.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на "Столичен автотранспорт", стана ясно още от думите на Фандъкова. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние.

По този повод Фандъкова е поискала от националния оперативен щаб водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група.

"Целта е необходимо поетапно през тест да преминат всички 1981 водачи на наземен градски транспорт. Първата група, с която ще започнем са тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини", даде заявка тя.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 000 лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус, стана ясно още от думите на столичния кмет.