Перник продължава да пие вода от язовир "Студена", въпреки че на 23 март в експлоатация бе пуснат построеният "по спешност" авариен водопровод, който да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър" край София. Целта бе питейната вода да е оттам, за да се даде възможност на "Студена" да се напълни. Цената на водопровода от Мало Бучино, дълъг 12,5 км, бе 26,5 млн. лева. Поне това пише в сключения от областната управа в Перник с държавната фирма "Монтажи" ЕАД договор (принципал на последната е Министерството на икономиката). 

Оказа се обаче, че аварийното съоръжение не върши работа. Признанието дойде първо устно - от екоминистъра Емил Димитров пред БНТ в сряда. Днес се появиха документални доказателства под формата на писмо на Ревизоро до шефа на ВиК-Перник, в което това е разказано и писмо в обратна посока - от ВиК към министъра. 

От документа се разбира, че на Димитров му се е наложило да увеличи допустимия обем вода от "Студена", който може да бъде използван за питейни нужди от Перник през месец април. При това двойно - от 0,300 млн. куб. метра на 0,600 млн. куб. метра, след като ВиК-Перник е изразходвало заявения и отпуснат първоначално обем за първите 10-ина дни от месеца. От ВиК-Перник дори са поискали още по-големи обеми за април - 840 хил. куб. метра

Дотук се стига именно, защото аварийният водопровод през Мало Бучино, който трябва да доставя вода от яз. "Бели Искър", не функционира както трябва. Въпреки че заради пускането му в експлоатация (след първоначални аварии при тестването) водният режим да перничани бе облекчен и те получават течаща вода от 6 ч до 22 ч и чешмите са сухи само нощем. Планът първоначално бе по "аварийния" водопровод до Перник да стига 800 хил. кубика вода, а от "Студена" да идват 300 хил. кубика от яз. "Студена".

"Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така", каза в четвъртък министърът.

Според експерти старите тръби в Перник наистина "гърмят" заради налягането, а това може да се регулира с изграждане на нов (в случая втори) резервоар по трасето на аварийния водопровод. В интервюто си от сряда екоминистърът "свали отговорност" от ВиК-Перник, МОСВ и кмета на града Станислав Владимиров (БСП) за проблема с нефункционалността на водопровода. 

А това, което към момента изглежда най-вероятно, е, че проблемът е в проектирането на съоръжението - какъвто намек направи снощи и Ревизоро. 

Самият проект никога не е виждал бях свят, въпреки че при първата копка на съоръжението лично принципалът на изпълнителя на поръчката "Монтажи" ЕАД - министър Емил Караниколов - обяви, че цялата документация до два дни ще се появи в сайта на подопечното му ведомство. Заявката за това се случи в началото на февруари. От споменатия тогава понеделник досега проект не е публикуван. Клуб Z няколко пъти задава въпроса към Министерството на икономиката кога ще се появи документацията. Безуспешно - и по отношение на отговор за време, и по отношение на самата поява на документите. Положението с публичността е същото и по отношение на разрешението за строеж на тръбата, и на пускането му в експлоатация, показват регистрите на отговорните за това институции.

Не е ясно и кой, как и кога избра доставчика на тръби за водопровода, които идваха от Испания и всъщност цената им представлява огромната част от сумата от 26,5 млн. лв., за колкото "Монтажи" се ангажира да строи. Имаше и други странности - например как първа копка бе направена преди да е оценена офертата, подадена от изпълнителя - поне според наличните все пак документи, и т.н.

Каквито и да са конкретните причини и които да са отговорите досега - фактът, който към момента е сигурен е, че аварийният водопровод не върши работа. И както пише в писмото на министъра до шефа на ВиК-Перник - Перник "основно разчита на яз. "Студена", който вместо да се напълни през пролетното пълноводие и да разполага с гарантирани количества до следващото снеготопене, към момента продължава да се източва".